Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,697
1,099
113
Buka @ 8 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1591594Terez, mam szkliwiony i, tak jak mówi Hazo, nabiera zapachu mimo, że używany był tylko do pieczenia chleba. Przed wypiekiem smaruje się garnek tłuszczem i chociaz dokładnie myty po wypieku, po jakimś czasie trochę pachnie zjełczałym tłuszczem. Po umyciu przed kolejnym wypiekiem zapachu juz nie czuję, więc nie przenika do chleba, ale tendencja nie znika.
icon_sad.gif

Teraz, jesli chcę piec chleb formowany wolę używać misek żaroodpornych, choć chleb z gara lepszy.
A po kiego? Mam garnek szkliwiony dol i nieszkliwioną górę. Nie smaruję garnka niczym. Wkładam ciasto chlebowe 'na goło'. Do pokrywy nalewam pol szklanki wody, wstawiam część dolną ( z chlebem) i przykrywam folią całość. Kiedy chleb urośnie, wylewam wodę z pokrywy, odwracam i przykrywam chleb. Wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 230 stopni na 50 minut. P tym czasie zdejmuje pokrywę, ale jeszcze nie wyjmuję chleba z pieca, 10 minut w 200 stopniach ładnie rumieni skórkę. Wyjmuję całość na kratkę i pozwalam jeszcze 10 min odpocząć. Potem odwracam garnek i chleb wyskakuje sobie ślicznie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,484
2,749
113
dg, garnek, jak ludź, mimo podobieństw każdy inny.
icon_smile.gif
 

abee

Member
Cze 21, 2016
22
0
0
Witam,
Bo to mój pierwszy post na forum i od razu mam pytanie:
Dostałam taką foremkę w prezencie:

forma-do-pieczenia-wzr-ryczki-i-kropki-firmy-pataki-keramia-ze-sklepu-grillcentercompl.jpg


Jak ją użytkowac? Wstawiać do zimnego piekarnika jak typowy garnek rzymski? Bo jak znalazłam taką foremkę na garneczkach, to w zasadach użytkowania był odnośnik do garnków rzymskich. Nie chciałabym jej zniszczyć przy pierwszym użyciu, bo jest bardzo dekoracyjna, no i to prezent.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
icon_biggrin.gif


ps. ale myślę, że namaczać jej to nie ma po co, bo cała glazurowana
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,475
62
48
abee @ 11 Jul 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1610888Witam,
Bo to mój pierwszy post na forum i od razu mam pytanie:
Dostałam taką foremkę w prezencie:

forma-do-pieczenia-wzr-ryczki-i-kropki-firmy-pataki-keramia-ze-sklepu-grillcentercompl.jpg


Jak ją użytkowac? Wstawiać do zimnego piekarnika jak typowy garnek rzymski? Bo jak znalazłam taką foremkę na garneczkach, to w zasadach użytkowania był odnośnik do garnków rzymskich. Nie chciałabym jej zniszczyć przy pierwszym użyciu, bo jest bardzo dekoracyjna, no i to prezent.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

ps. ale myślę, że namaczać jej to nie ma po co, bo cała glazurowana
Ja mysle, ze uzycie jest podobne do "tagine", ktory jest wlasnie emaliowany. Podaje strone z oferta glinianych naczyn, z glazura i bez, ale tam nie ma wskazowek:

http://kociolkowanie.pl/component/virtuema...ymskie?vmcchk=1

Jest tez wypowiedz na blogu, ktora moze sie przydac, mam nadzieje:

http://klaudynahebda.pl/tagine/

Swoja droga, przy zakupie powinna byc instrukcja uzytkowania, cene mozna usunac, ale instrukcje i ewentualnie gwarancje powinno sie dac razem z naczyniem.
Pozdrawiam.
 

abee

Member
Cze 21, 2016
22
0
0
Hanka145 @ 12 Jul 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1610944Swoja droga, przy zakupie powinna byc instrukcja uzytkowania, cene mozna usunac, ale instrukcje i ewentualnie gwarancje powinno sie dac razem z naczyniem.
Wynika z tego, że jednak trzeba postapowac tak, jak z garnkiem rzymskim, czyli wkładać do zimnego piekarnika. No cóż - przetestuję.
Dziekuję za podesłanie linków do stronek
anbetung.gif
 

cvallo2

Banned Spam
Mar 12, 2017
2
0
0
Mam pytanko w kwestii pieczenia chleba:
Bo z jednej strony dużo osób pisze, że ma się moczyć i wkładamy do zimnego piekarnika...
ale są i głosy takie że garnek najpierw nagrzać i dopiero chleb do niego wkładać - ale to się raczej mija z celem jeżeli chodzi o kwestie parowania wody, z drugiej strony piszą aby wkładać do ciepłego garnka aby tą ciepłą skumulowaną energię lepiej oddał więc jak przy pieczeniu to powinno wyglądać - bo w sumie to ja nie widzę aby cokolwiek wkładać do tak nagrzanego garnka, tzn. można ale wysmarować olejem to już się bez poparzenia nie da?

Do tego u mnie chleb przywiera do garnka mimo posmarowania olejem...i jak posmaruję olejem to od on od temperatury mocno barwi garnek, wyczytałem również że smarować mąką to jak najlepiej?
Smarować olejem i na to wysypać mąkę czy samym olejem? A wtedy w jakiej temperaturze maxymalnej piec?

No moze 2 pytanka:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
To są wg mnie dwa różne sposoby pieczenia:

1) garnek gliniany moczymy, wycieramy, smarujemy porządnie olejem i wysypujemy mąka. Ciasto chlebowe w nim rośnie. Wkładamy zawsze do zimnego piekarnika.

2) garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne nagrzewamy w bardzo wysokiej temperaturze i wyrośnięte ciasto chlebowe wkładamy (zsuwamy raczej) do niego. Nie smarujemy tłuszczem. Możemy ewentualnie ciasto podsypać obficie mąka, łatwiej go będzie do garnka wrzucić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Kupiłam w auchan podłużny niepowlekany w środku i na zewnątrz garnek rzymski typu keksówka bez przykrywki -35 zł.Ciekawe jak mi się będzie w nim piekło chleb bo mam dosyć keksówek z których ciągle złazi powłoka.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,484
2,749
113
Szkoda, że bez przykrywki, przydaje się. Piekłam chleb w takim garnku i przepis mówił, żeby dopiero pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę. Najwyżej z tego przepisu nie skorzystasz.
icon_smile.gif

Lubiłam chleb z takiego garnka, ale wygodniej mimo wszystko piec w keksówce. Najczęściej wykładam ją papierem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,269
1,317
113
Lata temu była krótka chwila mody na takie garnki kupowane w Żabce. Piekłam w nim często chleb namaczając garnek, a potem smarując go smalcem. Nigdy chleb mi się nie przykleił. Wyskakiwał z niego bez problemu, a garnek ten nie był polewany.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
hazo @ 6 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631121Lata temu była krótka chwila mody na takie garnki kupowane w Żabce. Piekłam w nim często chleb namaczając garnek, a potem smarując go smalcem. Nigdy chleb mi się nie przykleił. Wyskakiwał z niego bez problemu, a garnek ten nie był polewany.
Był taki wątek w 2005 roku o garnkach z Żabki. Tutaj.Przeczytałam go sobie i przy okazji przypomniałam z łezka w oku jak to fajnie było kiedyś na forum.

A Ty w swoim komentarzu po pierwszym wypieku napisałaś ze Ci się częściowo przykleił i ze masz nadzieje ze w przyszłości będzie lepiej
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
No i faktycznie mimo naoliwienia i wysypania otrębami chleb zabetonował się i za nic nie dało się go w całości wyjąć.Dzisiaj zrobię kolejne podejście tylko z gorszej mąki i wysmaruję masłem -może to pomoże?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
Zdecydowanie jakiś tłuszcz stały czyli masło lub smalec pomoże.
Po przeczytaniu starego wątku, patrz wyżej, przypomniałam sobie, ze po namoczeniu dolnej części garnka dobrze ja osuszałam ręcznikiem papierowym a potem smarowałam tłuszczem i obsypywalam mąką.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,269
1,317
113
Mirabelko, pewnie tak było przy moim pierwszym chlebie pieczonym w garnku. Wtedy nie tylko garnek był dla mnie nowością, ale i pieczenie chlebów. Potem, tak jak napisałam, nie miałam żadnych problemów.
Wtedy też gdzieś przeczytałam o smarowaniu smalcem, bo to jest 100% tłuszczu w przeciwieństwie do masła. Od tego czasu wszystkie naczynia, w których piekę chleb, nim smaruję i wysypuję żytnimi otrębami.