- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Rzymski garnek wygląda tak:
Czasem jest błyszczący z wierzchu-polewany,a czasem-jak na zdjęciu-matowy.Kształty też bywają różne ale najbardziej klasyczny to taki jak na zdjęciu.
Można go używać do pieczenia,duszenia,gotowania-wszystko to robimy w piekarniku.Niektóre garnki nadają się też do używania na otwartym ogniu lub grillu ale musi to być wyraźnie zaznaczone i oryginalnych garnków rzymskich nie nalezy stawiać na otwartym ogniu.
Można go używać do pieczenia chleba,więcej na ten temat w tym wątku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10898
Tajemnica garnka rzymskiego tkwi w materiale z jakiego jest zrobiony-jest to porowata mocno wypieczona glina.Woda którą garnek nasiąknie przed pieczeniem oddawana jest potrawie podczas pieczenia co powoduje wyjątkowy efekt końcowy.
Żeby garnek długo i bezawaryjnie nam słuzył nalezy przestrzegać poniższych zaleceń:
-zawsze przed każdym pieczeniem i nałożeniem do niego potrawy nalezy moczyć go minimum 15 minut w zimnej wodzie
-zawsze wstawiamy go do zimnego piekarnika
-przed pierwszym użyciem należy garnek porządnie wymoczyć w wodzie,a następnie wyszorować szczotką tak żeby usunąć wszystkie naloty poprodukcyjne
-po użyciu garnek myć należy w gorącej wodzie szorując szczoteczką ale jeśli to nie wystarczy można dodać bardzo małą ilość płynu do naczyń chociaż w zasadzie jest to jednak niezalecane-gorąca woda powinna wystarczyć
-można myć garnek w zmywarce choć ręczne mycie jest bardziej zalecane
-po ok. 100 użyciach należy przez pół godziny wypiekać garnek napełniony wodą,pozwoli to otworzyć pory które mogły się zakleić
-garnek po użyciu przechowywać w przewiewnym miejscu tak aby mógł swobodnie wysychać
-w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę-to normalne i nie należy się niepokoić
-na początku nie należy w nim piec potraw mocno przyprawionych ponieważ zapach może pozostać w porach garnka,jednakże po kilkukrotnym użyciu ten problem znika
-nigdy nie wlewać zimnego płynu do gorącego garnka-garnek wtedy pęknie!Można dolewać jedynie gorące płyny
-gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce czy innej 'ciepłej' podkładce-tym samym zapobiegniemy pęknięciu garnka na skutek różnicy temperatur
-czas pieczenia w rzymskim garnku może sie różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach dlatego należy sprawdzać potrawę
Pieczenie chleba w garnku rzymskim
-oczywiście garnek moczymy przed nałożeniem ciasta chlebowego
-należy pamiętać o bardzo dobrym wysmarowaniu garnka masłem lub olejem i wysypaniu np.otrębami
-chleb wkładamy do garnka żeby wyrósł,nakryty pokrywką
-rosnąć może na zewnątrz lub w lodówce
-wstawiamy do zimnego piekarnika i pokrywkę zdejmujemy dopiero jak piekarnik się nagrzeje
-nie trzeba pryskać piekącego się chleba wodą-wystarczy to co oddaje garnek
Pisząc powyższe posługiwałam się radami zamieszczonymi na tych stronach:
http://www.kochclub.de/rezepte/handhabung.htm
http://www.roemertopf.de/english/tipps_handhabung.htm
oraz radami Mirabbelki w wyżej cytowanym wątku chlebowym

Czasem jest błyszczący z wierzchu-polewany,a czasem-jak na zdjęciu-matowy.Kształty też bywają różne ale najbardziej klasyczny to taki jak na zdjęciu.
Można go używać do pieczenia,duszenia,gotowania-wszystko to robimy w piekarniku.Niektóre garnki nadają się też do używania na otwartym ogniu lub grillu ale musi to być wyraźnie zaznaczone i oryginalnych garnków rzymskich nie nalezy stawiać na otwartym ogniu.
Można go używać do pieczenia chleba,więcej na ten temat w tym wątku: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10898
Tajemnica garnka rzymskiego tkwi w materiale z jakiego jest zrobiony-jest to porowata mocno wypieczona glina.Woda którą garnek nasiąknie przed pieczeniem oddawana jest potrawie podczas pieczenia co powoduje wyjątkowy efekt końcowy.
Żeby garnek długo i bezawaryjnie nam słuzył nalezy przestrzegać poniższych zaleceń:
-zawsze przed każdym pieczeniem i nałożeniem do niego potrawy nalezy moczyć go minimum 15 minut w zimnej wodzie
-zawsze wstawiamy go do zimnego piekarnika
-przed pierwszym użyciem należy garnek porządnie wymoczyć w wodzie,a następnie wyszorować szczotką tak żeby usunąć wszystkie naloty poprodukcyjne
-po użyciu garnek myć należy w gorącej wodzie szorując szczoteczką ale jeśli to nie wystarczy można dodać bardzo małą ilość płynu do naczyń chociaż w zasadzie jest to jednak niezalecane-gorąca woda powinna wystarczyć
-można myć garnek w zmywarce choć ręczne mycie jest bardziej zalecane
-po ok. 100 użyciach należy przez pół godziny wypiekać garnek napełniony wodą,pozwoli to otworzyć pory które mogły się zakleić
-garnek po użyciu przechowywać w przewiewnym miejscu tak aby mógł swobodnie wysychać
-w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę-to normalne i nie należy się niepokoić
-na początku nie należy w nim piec potraw mocno przyprawionych ponieważ zapach może pozostać w porach garnka,jednakże po kilkukrotnym użyciu ten problem znika
-nigdy nie wlewać zimnego płynu do gorącego garnka-garnek wtedy pęknie!Można dolewać jedynie gorące płyny
-gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiać na suchej ściereczce lub desce czy innej 'ciepłej' podkładce-tym samym zapobiegniemy pęknięciu garnka na skutek różnicy temperatur
-czas pieczenia w rzymskim garnku może sie różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach dlatego należy sprawdzać potrawę
Pieczenie chleba w garnku rzymskim
-oczywiście garnek moczymy przed nałożeniem ciasta chlebowego
-należy pamiętać o bardzo dobrym wysmarowaniu garnka masłem lub olejem i wysypaniu np.otrębami
-chleb wkładamy do garnka żeby wyrósł,nakryty pokrywką
-rosnąć może na zewnątrz lub w lodówce
-wstawiamy do zimnego piekarnika i pokrywkę zdejmujemy dopiero jak piekarnik się nagrzeje
-nie trzeba pryskać piekącego się chleba wodą-wystarczy to co oddaje garnek
Pisząc powyższe posługiwałam się radami zamieszczonymi na tych stronach:
http://www.kochclub.de/rezepte/handhabung.htm
http://www.roemertopf.de/english/tipps_handhabung.htm
oraz radami Mirabbelki w wyżej cytowanym wątku chlebowym
