Rosyjska zupa "szczi"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dysponuję aż trzema przepisami na tę zupę. Dwa mam sprawdzone, a trzeci, choć ciekawy, jeszcze do wypróbowania. Zdecydowałam się zamieścić ten najstarszy, najczęściej robiony, z miesięcznika "Ty i Ja".

Składniki

1/2 kg chudego wędzonego boczku (ja czasem biorę bekon lub baleron)
1/2 kg kiszonej kapusty
ścięta łyżeczka kminku
3 ziarna jałowca
2 suszone grzybki
mały listek laurowy
1 łyżka mąki
kilka łyżek kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Do sporego garnka wkładamy boczek, kapustę, kminek, jałowiec, grzybki, listek laurowy oraz łyżkę mąki rozprowadzoną w odrobinie wody i zalewamy to wszystko 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu tak długo, póki boczek nie będzie miękki, co trwa około dwóch godzin. Wówczas wyjmujemy z zupy jałowiec oraz listek laurowy,grzybki kroimy w paseczki i zostawiamy w zupie, boczek zaś dzielimy na porcje i układamy na talerzach, po czym talerze napełniamy gorącą zupą, nie zapominając jej przed tym, jeśli trzeba, posolić i oprószyć odrobiną pieprzu. Do zupy podajemy gorące, upieczone w piekarniku ziemniaki. Przed podaniem zupę, już na talerzach, ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany. Jest to zupa z charakterem, orzeżwiająca i pobudzająca apetyt.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Seniorko, szykuje mi się w lutym wieczór rosyjski ze znajomymi, więc ta zupa będzie jak znalazł
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Załączniki

  • szczi.JPG
    szczi.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy