- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Bardzo smaczny chleb, wbrew pozorom o dość delikatnym smaku, niekwaśny, uniwersalny.
Opierałam się na tym przepisie, zamieniłam jednak drożdże na żytni zakwas.
Proporcje na niewielki bochenek (forma 25x11 cm)
Zaczyn
* 1 łyżka zakwasu żytniego
* 80g mąki żytniej razowej
* 120g wody
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin
Ciasto chlebowe
* cały zaczyn 200g
* 250g wody
* 320g mąki żytniej typ 720
* 80g mąki żytniej razowej
W misce rozmieszać zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Ciasto będzie kleiste i dość gęste.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi foremki, wyrównać wierzch, lekko nasmarować oliwą, przykryć natłuszczoną folią.
Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (chleb wypełni całą formę).
Piec 20 minut w temp. 230 stopni, następnie 40 minut w temp. 180 stopni.

Opierałam się na tym przepisie, zamieniłam jednak drożdże na żytni zakwas.
Proporcje na niewielki bochenek (forma 25x11 cm)
Zaczyn
* 1 łyżka zakwasu żytniego
* 80g mąki żytniej razowej
* 120g wody
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin
Ciasto chlebowe
* cały zaczyn 200g
* 250g wody
* 320g mąki żytniej typ 720
* 80g mąki żytniej razowej
W misce rozmieszać zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Ciasto będzie kleiste i dość gęste.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi foremki, wyrównać wierzch, lekko nasmarować oliwą, przykryć natłuszczoną folią.
Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (chleb wypełni całą formę).
Piec 20 minut w temp. 230 stopni, następnie 40 minut w temp. 180 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: