Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Możesz przyprawić też rybę. To wszystko zależy od upodobań, moja pierwszy raz robiona była trochę zbyt malo przyprawiona i trochę taka bezpłciowa, musiałam dobrac ilosc przypraw do swojego smaku w trakcie kolejnych razów kiedy ja przygotowywałam. Teraz planuję tę rybę zrobić na piątek, będę miała gościa i chciałabym zaserwować rybę trochę inaczej niż jadł do tej pory a ponieważ już bardzo dawno jej nie robiłam, to trochę się obawiam właśnie tego odpowiedniego doprawienia...żeby mu smakowało i żebym się nie powstydziła...

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Robiłam rybkę wg Twojego przepisu na dzisiejszy obiad, jest rzeczywiście pyszna
icon_razz.gif
Oczywiście nie obyło się bez wpadek. Podczas pieczenia wydzieliło mi się zbyt (jak na mój gust) dużo sosu, chociaż pieczarki były porządnie odparowane. Być może niepotrzebnie przykryłam naczynie podczas pieczenia i nie było ujścia pary
gruebel_2.gif

Bałam się ją później zbyt długo zapiekać z sosem, coby mi się nie ugotowała
icon_mrgreen.gif
Więc podpiekałam ją na termoobiegu do zrumienienia. Efekt ostateczny był jednak zadowalający, moja córka powiedziała, że z tego wszystkiego to ten sosik właśnie jest naj, naj....pyszniejszy i go wyjadała. Więc uznaję, żę rybka udała mi się. Dodam, że robiłam z 1/2 kg pieczarek i ok. 60 dag pangi przyprawionej delikatnie przed pieczeniem.
Na pewno do przepisu wróce niejednokrotnie, bo mi równiez posmakowała. Dzięki BeatoSz
cvety.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A mnie ostatnio wyszla za sucha
icon_rolleyes.gif
Liczylam na to ze wlasnie sie ten sosik wytworzy i bede mogla sobie go z buleczka wyjadac a tu guzik! Rybe rozmrozilam wczesniej i osuszylam , pieczarki zbyt mocno chyba podsmazylam i chyba sos nie mial z czego sie wytworzyc, sama smietana nie dala rady
icon_sad.gif
.Powinnam była chyba pod przykryciem ja upiec, bylaby lepsza. Ale kolega, ktory byl na obiedzie chwalil
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Rozumiem BeatoSz, że tego sosiku to powinno trochę się wytworzyć podczas pieczenia rybki i niepotrzebnie się obawiałam, ze nie do końca mi wyszło tak jak powinno było być. No wlasnie rybę rozmrażałam w biegu i być może nie do końca ta woda z niej odparowała i stąd więcej sosu. Ale co tam, ten smak to poezja
mniam.gif

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
a moze by tak tę rybkę na Święta? chyba się skuszę
icon_smile.gif

katalonka

Member
Gru 14, 2006
21
0
0
dea @ 18 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=416306a moze by tak tę rybkę na Święta?
icon_smile.gif
O właśnie podobną rybkę serwuje moja mama na święta, tylko na dno jeszcze idą ćwiartki ziemniaków, na to pieczarki z cebulką, na wierzch karp i do pieca. Pyszny ten sosik póżniej a ziemniaczki to juz całkiem pycha psze pani
icon_smile.gif

Taak... ale to już chyba inny przepis nie?
dump.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo dobre było. Dodałam czosnek i pół na pół papryki słodkiej i ostrej.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
36,099
3,021
113
Dzisiaj na kolację robiłam tą rybę, ale nie ściśle wg. przepisu.
Mąż kupił świeżego dorsza i koniecznie miał być zaraz przyrządzony.
Nie miałam w domu pieczarek , więc na dno naczynia położyłam
grube plastry surowego ziemniaka a na to dorsza, cebulę, czosnek,
przyprawy i kawałki masła.Piekłam 30 minut,następnie zalałam śmietaną 18%
i posypałam tartym serem. Sosu nie było za dużo i ryba nie była wysuszona.
Smakowało.
lecker.gif

Wrócę jeszcze do tego przepisu, tym razem zaplanuję i zrobię z pieczarkami.
Dzięki za przepis
anbetung.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
36,099
3,021
113
Dzisiaj wg.tego przepisu robiłam pangę
lecker.gif

rybę posypałam dodatkowo papryką w płatkach, a do śmietany dodałam

1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, nam bardzo smakowało
lecker.gif
.

labdoria

Member
Gru 13, 2006
9
0
0
ryba doskonała
mniam.gif
Po zapieczeniu wydzieliło mi się za dużo sosu,więc trochę odlałam.Do sosu śmietanowego dodałam czosnek,ostrą paprykę i więcej śmietany i sera niż w przepisie.Posypałam niewielką ilościa bułki tartej.Zapiekło się ślicznie.Znajomy,który był na kolacji powiedział,że czegoś tak dobrego jeszcze nie jadł.Duże znaczenie pewnie też miał świeżutki dorsz.W dodatku potrawa bardzo sycąca,szkoda tylko ,że nic nie zostało na drugi dzień.Bardzo dziękuję za przepis i wszystkie porady.Acha,samą rybę jeszcze doprawiłam przyprawą Knorra do ryb.Naprawdę doskonała potrawa
anbetung.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam wczoraj. Smakowało nam bardzo. Dziękuję Beato za przepis
icon_biggrin.gif
Znikła tak szybko, że nie zdążyłam zdjęcia zrobić, ale do naprawienai następnym razem :-D

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam dziś na obiad pangę według tego przepisu, wyszło super
mniam.gif
tylko rzeczywiście rybę trzeba ekstra przyprawić, ja użyłam "fit" kamisa.
na pewno jeszcze wróce do tego przepisu, bo nie przepadam za "rybnym" aromatem w rybie, a w takim wykonaniu w ogóle go nie czuć
icon_mrgreen.gif

biedroneczka

Member
Maj 8, 2007
32
0
0
Beato zrobiłam na dzisiejszy obiad Twoją rybkę i wyszła wyśmienita
bardzo nam smakowała i zrobię ją na pewno jeszcze wiele razy
dziękuje Ci za przepis i pozdrawiam

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Zamiast śmietany dałam jogurt, wyszło pyszne . Tylko ryby podczas pieczenia ubyło , z prawie kilograma zamrożonego mintaja zostało naprawde niewiele , nie wiem jak oni te ryby zamrażają , ale ta glazura jest okropna. I płacimy za lód , nie tylko za ryby . Czy tez macie takie wrażenie?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy