Ryż zapiekany z jabłkami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ryż zapiekany z jabłkami
1szklanka ryżu
1szklanka wody
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła
sól
3/4 kg jabłek najlepiej antonówki
rodzynki ,skórka pomaranczowa smażona w cukrze

1i 1/2 szklanki cukru(ja daje zdecydowanie mniej tak ok 2/3 -1 szklanka)
3 jajka
cynamon
bułka tarta i masło do formy
jesli podajemy na zimno
to jeszcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,1 łyżeczka masła
bita śmietana(z 200ml śmietanki)
owoce z kompotu
Wodę z mlekiem zagotować ,dodać masło ,wanilię ,przeciętą na pół ,szczyptę soli ,wsypać opłukany ,osaczony ryż,gotować aż wchłonie się płyn ,na małym ogniu
Zawinąć garnek w papier(gazetę) folie zostawić .
W tym czasie obrać jabłka pokroić i rozgotować z cukrem(w przepisie z 1 szklanka ,ja daje góra pół ),cynamonem do smaku
Do ugotowanego ryżu (wystudzony) dodać utarte z cukrem żółtka ,ubite na sztywną pianę białka ,wymieszać
Do wysmarowanej masłem ,wysypanej bułką tarta formy wyłożyc połowe masy ryżowej ,następnie jabłka ,które posypać umytymi rodzynkami i skórką pomaranczową ,,a następnie pozostałą masę ryżową
Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Podawać gorace
Lub zimny polać roztopiona z masłem czekolada i podać z bitą śmietana i owocami

Ja najczęściej podaję na ciepło

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Można też do masy ryżowej dodawać same żółtka, a białka ubić z odrobiną cukru i zapiec na wierzchu w postaci bezy.
icon_smile.gif
mniam.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
często robię ryż zapiekany z jabłkami i też gotuję w proporcji 1 szkl. ryżu, 1 szkl. wody i 1 szkl. mleka, ale nie dodawałam nigdy masła ani wanilii do środka-spróbuję następnym razem, spróbuję też, tak jak piszesz, ryż wymieszać z żółtkami i pianą. Do tej pory po prostu ugotowany ryż przekładałam jabłkami. Twoja wersja na pewno jest bogatsza i tym samym taka odświętna! No i ja jabłka zawsze daję ze słoika już gotowe, bez rodzynek do tej pory ale oczywiście z cynamonem ( jabłek zawsze na zimę sporo robię i część w mniejszych słoikach właśnie do tego celu). Uwielbiam taki ryż na ciepło z bitą śmietaną
mniam.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Mirabbelko tez taki ,,wypasiony" ten twój ryz i do tego taki apetyczny
Ja też robię pełnoziarnisty ryż gotowany na wodzie ,ma on bogatszy smak i nie trzeba mu mleka
przekładam jabłkami duszonymi z suszonymi morelami lub śliwkami i,jeszcze dodaję banana czy dwa
Jest słodkie bez grama cukru

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy