- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ryż zapiekany z jabłkami
1szklanka ryżu
1szklanka wody
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła
sól
3/4 kg jabłek najlepiej antonówki
rodzynki ,skórka pomaranczowa smażona w cukrze
1i 1/2 szklanki cukru(ja daje zdecydowanie mniej tak ok 2/3 -1 szklanka)
3 jajka
cynamon
bułka tarta i masło do formy
jesli podajemy na zimno
to jeszcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,1 łyżeczka masła
bita śmietana(z 200ml śmietanki)
owoce z kompotu
Wodę z mlekiem zagotować ,dodać masło ,wanilię ,przeciętą na pół ,szczyptę soli ,wsypać opłukany ,osaczony ryż,gotować aż wchłonie się płyn ,na małym ogniu
Zawinąć garnek w papier(gazetę) folie zostawić .
W tym czasie obrać jabłka pokroić i rozgotować z cukrem(w przepisie z 1 szklanka ,ja daje góra pół ),cynamonem do smaku
Do ugotowanego ryżu (wystudzony) dodać utarte z cukrem żółtka ,ubite na sztywną pianę białka ,wymieszać
Do wysmarowanej masłem ,wysypanej bułką tarta formy wyłożyc połowe masy ryżowej ,następnie jabłka ,które posypać umytymi rodzynkami i skórką pomaranczową ,,a następnie pozostałą masę ryżową
Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Podawać gorace
Lub zimny polać roztopiona z masłem czekolada i podać z bitą śmietana i owocami
Ja najczęściej podaję na ciepło
1szklanka ryżu
1szklanka wody
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
2 łyżeczki masła
sól
3/4 kg jabłek najlepiej antonówki
rodzynki ,skórka pomaranczowa smażona w cukrze
1i 1/2 szklanki cukru(ja daje zdecydowanie mniej tak ok 2/3 -1 szklanka)
3 jajka
cynamon
bułka tarta i masło do formy
jesli podajemy na zimno
to jeszcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,1 łyżeczka masła
bita śmietana(z 200ml śmietanki)
owoce z kompotu
Wodę z mlekiem zagotować ,dodać masło ,wanilię ,przeciętą na pół ,szczyptę soli ,wsypać opłukany ,osaczony ryż,gotować aż wchłonie się płyn ,na małym ogniu
Zawinąć garnek w papier(gazetę) folie zostawić .
W tym czasie obrać jabłka pokroić i rozgotować z cukrem(w przepisie z 1 szklanka ,ja daje góra pół ),cynamonem do smaku
Do ugotowanego ryżu (wystudzony) dodać utarte z cukrem żółtka ,ubite na sztywną pianę białka ,wymieszać
Do wysmarowanej masłem ,wysypanej bułką tarta formy wyłożyc połowe masy ryżowej ,następnie jabłka ,które posypać umytymi rodzynkami i skórką pomaranczową ,,a następnie pozostałą masę ryżową
Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Podawać gorace
Lub zimny polać roztopiona z masłem czekolada i podać z bitą śmietana i owocami
Ja najczęściej podaję na ciepło