Ryżowo-warzywne kotleciki

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Ryżowo-warzywne kotleciki

Sznycelki_warzywno_ryzowe.JPG
280 g ziarenek kukurydzy z puszki
250 g marchewki
200 g pora
120 g ryżu ( najlepiej naturalnego)
1 srednia cebula
1 pęczek pietruszki
60 g masła
4 jajka
1 łyżeczka soli i pieprzu
50g sera parmezam (startego)
4 łyżki bułki tartej

Olej do smażenia, bibułka do odsączania, pieruszka do strojenia.

1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Por kroimy w cieniutkie krążki. Obraną marchewkę scieramy na tarce o dużych oczkach. Ryż gotujemy w większej ilości wody (1,5l) i następnie odcedzamy albo mamy gotowy w torebce i stosujemy się według zalecen producenta, masło staramy się trzymać w tem pokojowej.
2.Marchewkę, por, cebulę i masło wsypujemy do miski i wyrabiamy ręką aby wszystko zmiękkło i pusciło soki.
3.Dodajemy jajka, ryż,kukurydzę , przyprawy ,ser , bułkę tartą, ser i posiekany pęczek piertuszki. Wszystko mieszamy.
4.Formujemy kotleciki. Zanużamy je w bułce tartej i smażymy na raczej więcej niż średenim ogniu z obydwu stron.
5.Po usmażeniu kładziemy ją obowiązkowo na pergamin w celu pozbycia się tłuszczu.

Ps. Kotleciki wspaniale smakują także z byle jakim jogurtowym dresingiem (potrawa wegetarianska)
Ps2. Przepis pochodzi z preferującej kuchnią austriacką książki "Pfanne, Schmarren und Grösti"

Załączniki

• Sznycelki_warzywno_ryzowe.JPG
    Sznycelki_warzywno_ryzowe.JPG
    181.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Europo - te kotleciki wyglądają wspaniale, chętnie wypróbuję
icon_smile.gif

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
W orginalnym przepisie nie ma mowy o żadnej bułce tartej. Ale jak zacząłem je formować , myślę Motko Boska to mi się wszystko rozpada, więc dodałem bułki tartej, stosunkowo mocno ścisnąłem i wyszły jak na fotce.
Jeszcze chcę nadmienić że z podanych składników wychodzi ok 22 sztuki.
I tak na wszelki wypadek, należy je smażyć nie żułując oleju,a za tym po upieczeniu odsączyć na bibułce (im mniej tłuszczu tym lepiej)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zaczęłam czytać przepis: 280 ziarenek kukurydzy z puszki
dump.gif

Zdecydowanie trzeba moje patrzałki do okulisty odprawić.
rofl.gif

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Do Pań,które tak doskonale bawiły się moimi wpadkami słownymi. - Czy szanowne Panie już wypróbowały ten przepis i czy są wstanie ocenić jego wartości smakowe? (Bo chyba na tym forum o przepisy kulinarne chodzi) , a może urażone ostrzą palce na klawieturze komputera, by mi dokopać jeszcze bardziej .

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
europa112 @ 1 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1135456Do Pań,które tak doskonale bawiły się moimi wpadkami słownymi. - Czy szanowne Panie już wypróbowały ten przepis i czy są wstanie ocenić jego wartości smakowe? (Bo chyba na tym forum o przepisy kulinarne chodzi) , a może urażone ostrzą palce na klawieturze komputera, by mi dokopać jeszcze bardziej .
icon_eek.gif
fiesgrins.gif

Nie rozumiem zbulwersowania w tonie. Nie zauważyłam "wpadki słownej" Nie o dokopywanie tu chodzi, bynajmniej nie z mojej strony. A jeżeli już to chyba sama sobie dokopałam przyznając się do takiego czytania ze zrozumieniem.
fiesgrins.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
europo nie czuj sie urazony...dziewczyny nie z ciebie i z wpadek slownych sie smialy tylko z siebie samych
icon_biggrin.gif
wielu z nas tu myli literki czy slowa..no taki urok szybkiego pisania
icon_biggrin.gif
i szybkiego czytania
icon_biggrin.gif
ja nieraz tez glupoty czatm u kogos w poscie a potem sie smieje ze sama poprzekrecalam.
a kotleciki superanckie - musze koniecznie zrobic i szefowi do pracy zaniesc - moze do menu wprowadzi
icon_biggrin.gif
bo to restauracja wegetarianska

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy