Sałata z kartofli

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj kolację też miałam po staropolsku. Ponieważ kupiłam, jak dla mnie, za dużo kartofli, postanowiłam zrobić z nich sałatkę. Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej opracowanej przez M.Gałecką, a wydaną przez M. Arcta w Warszawie. Nagrodzona medalami w 1903 i 1904 roku.
Ponieważ prawie nic w nim nie zmieniałam, przytoczę przepis w jego oryginalnym brzmieniu i dodam ewentualnie moje niewielkie uwagi.
Ugotować kartofle niezbyt sypkie w łupinach, obrać i pokrajać w kostkę lub talarki, dodać 1 łyżkę kaparów, 1 jabłko w kostkę krajane, 2 sardele obrane z ości i usiekane, polać jeszcze ciepłe octem i oliwą, osolić opieprzyć i wymieszać drewnianą łyżką. Sałata ta jest dobra do ozora wędzonego, pieczeni cielęcej, zająca, cietrzewia, zimnego mięsa itp. Można ją robić i bez sardeli; można też dodać trochę marynowanej cebulki, korniszonów itp.
Ugotowałam na tę ilość składników 0,5 kg kartofli, pokroiłam w kostkę, jabłko obrałam ze skórki, resztę zrobiłam tak jak napisano w przepisie (bez korniszonów i innych marynat). Sardele dodałam, co prawda po namyśle i na samym końcu, ale po wymieszaniu, dopiero wtedy sałatka nabrała charakteru. Nie podawałam jej do żadnych mięs, po prostu zjadłam samą. Zjadłam to zbyt dużo powiedziane, bo jeszcze sporo zostało. Ale wiem na pewno, że jeszcze ją powtórzę. Dopiero teraz naprawdę zaczynam odkrywać uroki kuchni staropolskiej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ten przepis z początku XX wieku uświadomił mi, jak bogata smakowo była nasza kuchnia! Kapary, sardele, marynowana cebulka, zające, cietrzewie...

A potem nastąpiło powojenne ponad 40 lat kryzysu kulinarnego- wstyd się przyznać, ale sama 1-szy raz sardele i kapary jadłam juz w XXI wieku ;)

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
A ja jeszcze nie jadlam
icon_mrgreen.gif
i chyba nie tesknie.A tak przy okazji-co to sa sardele?

ps.Anchois chyba,jak doczytalam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mysle, ze salatka dobra. Sledziowa salatka z ziemniakami bardzo dobra jest. CHyba, ze sledzia nie tkniesz.
Ja osobiscie nie lubie mieszac ryby z innym miesem, wiec ani do cieleciny ani do zajaca bym nie podala. A zajace mam. Za oknem
fiesgrins.gif

Trudno troche wyczytac co znajduje sie w liscie skladnikow, bo nie ma listy... Od czasu kiedy cos sie stalo i literki na monitorze zmniejszyly mi sie o polowe (na razie ciagle diagnozujemy co to za diabel) zrozumialam ludzi, ktorzy zle widza.

Ziemniaki sa albo maczyste - na pyzy i kluski, albo salatkowe, ktore sa zwarte.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
U nas nie jest to takie proste. Po ziemniaki sałatkowe biegam do supermarketu kilka ulic dalej i też bez gwarancji, że je dostanę. Tu ciągle jest "kartofle raz" i dostajesz rozsypujące się w gotowaniu pyry.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Seniorko, zapewniam Cie, ze u mnie z ziemniakami jeszcze gorzej.
W Warszawie na bazarkach zawsze mozna sobie wybrac irge, irysy czy bryze, choc ta ostatnia jakos zanikala, a szkoda bo dobra.
Tu dziela ziemniaki na biale i zolte
icon_rolleyes.gif
i jeszcze pochodzenie podaja. Czyli Ontario, Quebec, albo Prince Edward Island.
Jak zdarzy mi sie kupic maczyste ziemniaki to wracam klusem kupic wiecej i natychmiast przerabiam na pyzy. Bo generalnie salatkowe sa czesciej dostepne.

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Seniorko,
robię podobną sałatkę. Bazą wyjściową są zawsze kartofle ugotowane w łupinkach, pokrojone w kostkę. Do tego poszatkowana cebulka, sól, pieprz ziołowy i oliwa. Wymieszać, odstawić do przegryzienia. Dodać można wszysko: śledzie, korniszony,jabłka, inne warzywa. Dla mnie najlepsza solo w podstawowej wersji. Twoją wypróbuję napewno, będzie idealna na grila.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo się z tego cieszę. Okazuje się, że nasze prababki jadały wcale smacznie, a nam się wydawało, że tylko kasze i żur. Chociażby i z kartofli potrafiły przyrządzić doskonałe danie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
To zalezy tylko od statusu spolecznego.
Wiele naszych babc nie mialo pojecia o tym czym sa kapary czy sardele.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ale na szczęście my mamy pojęcie (choć może nie wszyscy, jak zwykle w społeczeństwach) i możemy zrobić te sałatkę, mimo że nie ma podanej listy składników. Jest wyborna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy