Sałatka brokułowa z fetą

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
I ja się do niej zabiorę, bo mam pięknego, dorodnego brokuła na balkonie
icon_biggrin.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam. Dodałam parę filecików anchois i dwa suszone pomidory z oliwy. Pycha! A jak się przegryzie, będzie pewnie jeszcze lepsza.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
A to moja wariacja na sałatkę brokułową z serem feta, będzie warstwowo, czyli od dołu przeźroczystej salaterki, podaję kolorami:
- zielony brokuł- ja gotuję wyłącznie na parze, al dente
- czerwone pomidory kostka, ćwiartki lub dowolnie
- biało-żółte jajka na twardo, kostka, też ze 3-4
- zielony szczypior, drobniutko pokrojony, tyle, by była warstwa przykrywająca jajka
- biała feta, drobna kostka
Całość polewam jogurtem 3/4 ilości +1/4 majonezu z 3 -4 ząbkami czosnku - w zależności od upodobań.
Żadnej warstwy nie solę. Polecam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Zrobiłam dzisiaj dla urozmaicenia, bardzo smaczna! fajne połączenie kiszonych ogórków z fetą i brokułami. Zwykle robię taką: brokuły, feta, chuda wędlina, jajka, sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Przymierzam się do zrobienia dzisiaj. Mówicie, że po przegryzieniu się na drugi dzień dobra?? Bo ja potrzebuję na jutro to zrobiłabym ją dzisiaj późnym popołudniem. Będzie ok??

Jaką fetę używacie? Prawdziwą czy taki ser polski fetopodobny?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Shinju, ja ją robiłam, ale układałam warstwami, moim zdaniem tak ładniej wygląda. Nie lubię jak mi się feta maże w sałatce przy mieszaniu.
Ale to trzeba przed podaniem przygotować. Tzn. można rano na popołudnie, ale na pewno nie dzień wcześńiej.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Rano nie ma szans. Muszę przygotować dzisiaj, by mieć na jutro. Po prostu jutro rano jestem poza domem.

Marghe pisała, że na drugi dzień smaczna. Mówisz, że jednak nie? Powinnam zrezygnować?

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Ja te salatke czasem robie i wiadomo, ze nie zjem na raz. Na drugi dzien jest ok dla mnie, ale gosciom bym jej nie podala, bo sie woda wytraca z warzyw i jest zbyt plynna na dnie.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Ostatecznie wszystko przygotowałam w piątek wieczorem, umieściłam w małych pojemniczkach w lodówce i połączyłam składniki w sobotę. Brokuła gotowałam na świeżo. Wyszło bardzo smacznie. Do dwóch łyżek majonezu dodałam pół łyżeczki musztardy dijon. A cebuli dałam mniej - tylko połowę i bardzo drobno posiekanej. Fety dałam 250 g
icon_smile.gif
I to wszystko razy dwa, bo zrobiłam dwie porcje tej sałatki.

IMG_4076.JPG

Załączniki

• IMG_4076.JPG
    IMG_4076.JPG
    153.4 KB · Wyświetleń: 2

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
No nie wiem.
gruebel_2.gif
Ja biorę dużą miskę z sałatką, owijam folią spożywczą, pakuję w torbę i na ramię. Jakoś specjalnie ostrożnie jej nie traktuję. Jadąc komunikacją miejską przez pół miasta i nosząc jeszcze koc, naczynia, butelki z wodą itp ciężko mi sobie wyobrazić by ta sałatka utrzymała się z idealnymi warstwami. Poza tym warstwy to najlepsze przy stosowaniu szklanej, przezroczystej misy, a ona jest ciężka dodatkowo
icon_smile.gif

W każdym razie najważniejsze - wszystkim smakowało
icon_smile.gif
Robiłam podwójną porcję.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
A owszem, często robię, ale w wersji pomidorowej, którą opisałam wyżej, czyli, matko jak zleciało, dwa lata temu...

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Były kiszone, bo małżonek pomógł podjąć decyzję. Pierwsze słyszę, żeby pomidory nie były najzdrowsze - moje są świeże, ładne, zdrowe i smaczne, mimo, że z Biedronki :D

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Chodzi o substancje antyodzywcze. Nie jadłam dwa lata i mi lepiej z tym.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy