Sałatka francuska z czerwonej kapusty i jabłek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dość dawno temu w Pałacu na Wodzie w warszawskich Łazienkach wystawiano spektakl "Tamara", oparty na epizodach z życia znanej malarki Tamary Łempickiej. Nie będę opowiadała o samej sztuce, tylko o końcowym epizodzie, jakim była na zakończenie wspólna kolacja widzów z aktorami. Sztukę widziałam, na kolację się nie załapałam, dopiero po pewnym czasie w miesięczniku "Kuchnia" znalazłam z tego menu przepis na tę sałatkę i już bez towarzystwa aktorów zrobiłam ją sobie w zaciszu domowym. Polecam, warta wypróbowania.
Składniki
3/4 kg czerwonej kapusty
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (brałam oliwę)
1/2 kg jabłek
1/4 kg cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 kieliszki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
3 - 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
skórka z 1 pomarańczy (cieniutko obrana, sama pomarańczowa)
do smaku - cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, suszony tymianek, sól, pieprz

Kapustę drobno szatkujemy, nawet głąb ścieramy na tarce o grubych otworach i dusimy z olejem 5 minut pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną w makaronik skórką pomarańczową i siekanym czosnkiem. Na spodzie i na wierzchu powinna być kapusta. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez około 15 minut.
Podajemy na zimno do mięs lub pieczywa. Jadłam i z samym pieczywem i z mięsem pieczonym oraz smażonym. Sprawdza się znakomicie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,037
6,491
113
Coś bardzo podobnego dziś "wymyśliłam" jako dodatek do kurzęcych eskalopek:
Poszatkowaną kapustę zalałam na jakieś dziesięć minut wrzątkiem. Potem ją odcedziłam, doprawiłam solą, sokiem z limonki oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Dodałam pocięte w julienne jabłka, wymieszałam. Na patelni poddusiłam na oleju pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodałam do niej kapustę, doprawiłam odrobiną mielonego kminku oraz otartym tymiankiem i dusiłam kilkanaście minut do miękkości. Gotowe danie dosmaczyłam sokiem z limonki i świeżo mielonym pieprzem. Pycha.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
W tym roku nie biorę udziału w Tygodniu Kuchni Francuskiej, ale polecam tę sałatkę. Jest wyborna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy