Dość dawno temu w Pałacu na Wodzie w warszawskich Łazienkach wystawiano spektakl "Tamara", oparty na epizodach z życia znanej malarki Tamary Łempickiej. Nie będę opowiadała o samej sztuce, tylko o końcowym epizodzie, jakim była na zakończenie wspólna kolacja widzów z aktorami. Sztukę widziałam, na kolację się nie załapałam, dopiero po pewnym czasie w miesięczniku "Kuchnia" znalazłam z tego menu przepis na tę sałatkę i już bez towarzystwa aktorów zrobiłam ją sobie w zaciszu domowym. Polecam, warta wypróbowania.
Składniki
3/4 kg czerwonej kapusty
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (brałam oliwę)
1/2 kg jabłek
1/4 kg cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 kieliszki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
3 - 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
skórka z 1 pomarańczy (cieniutko obrana, sama pomarańczowa)
do smaku - cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, suszony tymianek, sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, nawet głąb ścieramy na tarce o grubych otworach i dusimy z olejem 5 minut pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną w makaronik skórką pomarańczową i siekanym czosnkiem. Na spodzie i na wierzchu powinna być kapusta. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez około 15 minut.
Podajemy na zimno do mięs lub pieczywa. Jadłam i z samym pieczywem i z mięsem pieczonym oraz smażonym. Sprawdza się znakomicie.
Składniki
3/4 kg czerwonej kapusty
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (brałam oliwę)
1/2 kg jabłek
1/4 kg cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 kieliszki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
3 - 4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
skórka z 1 pomarańczy (cieniutko obrana, sama pomarańczowa)
do smaku - cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, suszony tymianek, sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, nawet głąb ścieramy na tarce o grubych otworach i dusimy z olejem 5 minut pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną w makaronik skórką pomarańczową i siekanym czosnkiem. Na spodzie i na wierzchu powinna być kapusta. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy 3 - 4 łyżkami wrzącej wody. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez około 15 minut.
Podajemy na zimno do mięs lub pieczywa. Jadłam i z samym pieczywem i z mięsem pieczonym oraz smażonym. Sprawdza się znakomicie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: