Sałatka makaronowa z ogórkiem

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Szybka i pyszna sałatka makaronowa, idealna jako dodatek do najróżniejszych dań mięsnych lub jako oddzielny posiłek. Po raz kolejny - siła smaku tkwi w prostocie. Dzięki kilku nieskomplikowanym składnikom uzyskujemy ciekawe i lekkie danie. (tu inspiracja)

DSC_0583.JPG

250 g makaronu
1 świeży zielony ogórek
1 czerwona cebula
3 łyżki siekanego koperku

olej słonecznikowy
sól i czarny pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.

W międzyczasie cebulę obrać i posiekać drobno. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na cztery części. Z każdej ćwiartki odciąć część z nasionkami.

Makaron wymiesza z ogórkiem, cebulą i posiekanym koperkiem, dodając ok. 4 łyżki oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Załączniki

• DSC_0583.JPG
    DSC_0583.JPG
    112.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ sałatka jest rzeczywiście nieskomplikowana, a wszystkie składniki miałam w domu, to był mój dzisiejszy obiad. Bardzo smakowity obiad. Zastanawiałam się, czy nie zjeść jej z mięsem, nawet próbowałam (też doskonałe), ale w końcu padło na danie bezmięsne. Jutro powtórka do kotleta. Polecam.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
A ja robię taką: makaron kokardki ugotować, wystudzić. Dodać pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka świeżego ze skórką, zetrzeć na grubej tarce jedną obraną marchew, dodać sos zrobiony z majonezu z jogurtem i czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić do przegryzienia się składników. Czasem dodaję jajko na twardo.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, ogromnie się cieszę, że spróbowałaś i że jesteś zadowolona
icon_biggrin.gif
wink.gif

Moniak, no tak, ale to już zupełnie inna sałatka jest. choć pewnie też smaczna.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy