- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Znalazłam taką fajną sałatkę w zeszyciku z serii "Lubię gotować".
25 dag krótkiego makaronu, np. rurek
2 dojrzałe awokado
50 dag mięsistych pomidorów
25 dag fety
3-4 łyżki posiekanej zieleniny (bazylii, pietruszki, szczypiorku)
sól pieprz
Sos:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
- awokado obrać, pokroić na niezbyt grube ćwierćplasterki, skropić sokiem z cytryny,
- fetę pokroić w grubą kostkę,
- pomidory obrać, pokroić na cząstki lub kostkę,
- ugotowany makaron delikatnie wymieszać z serem, awokado, pomidorami i zieleniną,
- doprawić solą i pieprzem,
- polać sosem i wymieszać.
Kto woli, może doprawić sałatkę winegretem z czosnkiem.
Dobra jest, następnym razem zrobię ją właśnie z sosem winegret. Też się zastanawiałam nad oliwkami do niej, mam zamiar spróbować.
25 dag krótkiego makaronu, np. rurek
2 dojrzałe awokado
50 dag mięsistych pomidorów
25 dag fety
3-4 łyżki posiekanej zieleniny (bazylii, pietruszki, szczypiorku)
sól pieprz
Sos:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
- awokado obrać, pokroić na niezbyt grube ćwierćplasterki, skropić sokiem z cytryny,
- fetę pokroić w grubą kostkę,
- pomidory obrać, pokroić na cząstki lub kostkę,
- ugotowany makaron delikatnie wymieszać z serem, awokado, pomidorami i zieleniną,
- doprawić solą i pieprzem,
- polać sosem i wymieszać.
Kto woli, może doprawić sałatkę winegretem z czosnkiem.
Dobra jest, następnym razem zrobię ją właśnie z sosem winegret. Też się zastanawiałam nad oliwkami do niej, mam zamiar spróbować.