- Sie 24, 2006
 
- 9,713
 
- 0
 
- 0
 
Znalazłam przepis gdzieś w necie 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
 Sałatka wyszła pycha 
  smak lekko słodki...Ze względu na małą ilość składników, które posiadałam zmniejszyłam proporcje i takie podaję:
1 kg ogórków
2 duże czerwone papryki
2-3 cebule (to zależy od upodobania,u nas mało się jada cebuli więc dałam 3 malutkie)
Ogórki obieramy i kroimy na plasterki.Paprykę w kostkę, a cebulkę w plasterki lub półplasterki. Ja zrobiłam w ten sposób, że w miseczce na spód dałam ogórki, później papryczke, a na koniec cebule.Odstawiłam tak an ok 2 godzinki.
Zalewa:
3/4 szkl wody
3/4 szkl octu
3/4 szkl cukru
1/2 łyżki kolendry
1/2 łyżki kardamonu (ja nie dodałam bo nie miałam
		
	
 )
1/4 łyżeczki ziela ang.
1/4 łyżeczki gorczycy
Zalewę zagotować. Warzywa wrzucić do wrzątku i pogotować 1 min. Nakładać do słoików i zalewać zalewą.Pasteryzować 10 min.
Z tego wyszło mi 4 słoiczki po dżemie i troszkę
		
	
Moja podpowiedź: Po wrzuceniu warzyw do wrzątku i zagotowaniu zostawiłam na pare min.Wcześniej robiłam i jak się wyciągnie od razu po tej 1 min to troszkę za mało zalewy jest. Jednak gdy parę minutek poleża warzywka w gorącej zalewie to szybiutko puszczą troszkę soku i wystarcza
		
	
Polecam gorąco i smacznego
		
	
Mam foto, ale niestety robione telefonem i zła jakość, ale jeśli są chętne to wstawię
		
	
	
		
			
		
		
	
			
			1 kg ogórków
2 duże czerwone papryki
2-3 cebule (to zależy od upodobania,u nas mało się jada cebuli więc dałam 3 malutkie)
Ogórki obieramy i kroimy na plasterki.Paprykę w kostkę, a cebulkę w plasterki lub półplasterki. Ja zrobiłam w ten sposób, że w miseczce na spód dałam ogórki, później papryczke, a na koniec cebule.Odstawiłam tak an ok 2 godzinki.
Zalewa:
3/4 szkl wody
3/4 szkl octu
3/4 szkl cukru
1/2 łyżki kolendry
1/2 łyżki kardamonu (ja nie dodałam bo nie miałam
1/4 łyżeczki ziela ang.
1/4 łyżeczki gorczycy
Zalewę zagotować. Warzywa wrzucić do wrzątku i pogotować 1 min. Nakładać do słoików i zalewać zalewą.Pasteryzować 10 min.
Z tego wyszło mi 4 słoiczki po dżemie i troszkę
Moja podpowiedź: Po wrzuceniu warzyw do wrzątku i zagotowaniu zostawiłam na pare min.Wcześniej robiłam i jak się wyciągnie od razu po tej 1 min to troszkę za mało zalewy jest. Jednak gdy parę minutek poleża warzywka w gorącej zalewie to szybiutko puszczą troszkę soku i wystarcza
Polecam gorąco i smacznego
Mam foto, ale niestety robione telefonem i zła jakość, ale jeśli są chętne to wstawię