Sałatka "purpurowa"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest to niezwykle efektowna i oryginalna sałatka, znakomita zarówno do mięsa rosołowego, jak i pieczeni wieprzowej lub drobiu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
40 dkg buraczków ugotowanych w łupinkach
30 dkg soczystych, dojrzałych wiśni
kilka listków zielonej sałaty
2 łyżki majonezu


Sos
6 łyżek śmietanki kremówki
3 łyżki soku cytrynowego
1 - 2 łyżeczki keczupu
szczypta soli i pieprzu

Ostudzone buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy z sokiem cytrynowym, keczupem oraz solą i pieprzem do smaku.
Buraczki i wiśnie mieszamy, zalewamy przygotowanym sosem, ponownie lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płaską salaterkę wykładamy na brzegach liśćmi sałaty, pośrodku, tak żeby była otoczona listkami sałaty, układamy sałatkę i dekorujemy kilkoma "kleksami" majonezu. Bardzo smaczna nawet bez dodatków, ale wypróbujcie ją do mięs pieczonych, gotowanych i smażonych, dopóki jeszcze jest sezon na wiśnie.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To spróbuj zrobić sama. Szybko, prosto i smacznie.
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy