Jest to niezwykle efektowna i oryginalna sałatka, znakomita zarówno do mięsa rosołowego, jak i pieczeni wieprzowej lub drobiu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
40 dkg buraczków ugotowanych w łupinkach
30 dkg soczystych, dojrzałych wiśni
kilka listków zielonej sałaty
2 łyżki majonezu
Sos
6 łyżek śmietanki kremówki
3 łyżki soku cytrynowego
1 - 2 łyżeczki keczupu
szczypta soli i pieprzu
Ostudzone buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy z sokiem cytrynowym, keczupem oraz solą i pieprzem do smaku.
Buraczki i wiśnie mieszamy, zalewamy przygotowanym sosem, ponownie lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płaską salaterkę wykładamy na brzegach liśćmi sałaty, pośrodku, tak żeby była otoczona listkami sałaty, układamy sałatkę i dekorujemy kilkoma "kleksami" majonezu. Bardzo smaczna nawet bez dodatków, ale wypróbujcie ją do mięs pieczonych, gotowanych i smażonych, dopóki jeszcze jest sezon na wiśnie.
Składniki
40 dkg buraczków ugotowanych w łupinkach
30 dkg soczystych, dojrzałych wiśni
kilka listków zielonej sałaty
2 łyżki majonezu
Sos
6 łyżek śmietanki kremówki
3 łyżki soku cytrynowego
1 - 2 łyżeczki keczupu
szczypta soli i pieprzu
Ostudzone buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy z sokiem cytrynowym, keczupem oraz solą i pieprzem do smaku.
Buraczki i wiśnie mieszamy, zalewamy przygotowanym sosem, ponownie lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płaską salaterkę wykładamy na brzegach liśćmi sałaty, pośrodku, tak żeby była otoczona listkami sałaty, układamy sałatkę i dekorujemy kilkoma "kleksami" majonezu. Bardzo smaczna nawet bez dodatków, ale wypróbujcie ją do mięs pieczonych, gotowanych i smażonych, dopóki jeszcze jest sezon na wiśnie.