- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
Sałatka witaminowa na zimę i nie tylko
(ze starej rosyjskiej książki kucharskiej ???????? ???????????????)
5 kg kapusty
1 kg papryki
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g cukru
3 łyżki soli z górą
0,5 l 9 proc. octu
0,5 l oleju
Warzywa pokroić lub starkować, wszystkie ingredienty wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, potem poukładać w słoiki, pouciskąć, przykryć papierem do pieczenia (nie szczelnie). Trzymać 3 dni w t-rze pokojowej, potem zamknąć zwykłymi pokrywkami (nie wekowac) i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Robię zwykle pół lub jeszcze mniej normy (albo w ogóle na oko - zmniejszam kapustę, zwiększam marchew i paprykę
), trzymam w lodówce w dużym szklanym pojemniku.
(ze starej rosyjskiej książki kucharskiej ???????? ???????????????)
5 kg kapusty
1 kg papryki
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g cukru
3 łyżki soli z górą
0,5 l 9 proc. octu
0,5 l oleju
Warzywa pokroić lub starkować, wszystkie ingredienty wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, potem poukładać w słoiki, pouciskąć, przykryć papierem do pieczenia (nie szczelnie). Trzymać 3 dni w t-rze pokojowej, potem zamknąć zwykłymi pokrywkami (nie wekowac) i trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Robię zwykle pół lub jeszcze mniej normy (albo w ogóle na oko - zmniejszam kapustę, zwiększam marchew i paprykę

Ostatnią edycję dokonał moderator: