Sałatka z białej kapusty

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Za surową kapustą nie przepadam, ale został mi kawałek podczas przygotowywania obiadu, więc postanowiłam zrobić tę sałatkę. Na pewno nic odkrywczego, ale mnie zasmakowała. Przepis znalazłam w "Sałatkach" z Pani domu poleca. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/4 główki białej kapusty
1/2 pęczka natki pietruszki
duża marchewka
mała cebula
3 pomidory
po małym strąku czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki majonezu
1- 2 ząbki czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki rodzynek (dowolnie)
2 - 3 łyżki kukurydzy (dowolnie)
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier

Kapustę cienko poszatkować, oprószyć solą i cukrem, wymieszać, ugniatając palcami, odstawić na kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, jeśli młoda, tylko drobno siekamy. Starą cebulę po posiekaniu układamy na sicie, oprószamy cukrem i przelewamy wrzątkiem, żeby była łagodniejsza w smaku. Cebula musi ostygnąć. Strąki papryki czyścimy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ tniemy wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Jeśli zdecydujemy się dodać rodzynki, a są twarde, to przez chwilę parzymy je wrzątkrim i bardzo dokładnie osączamy. Kukurydzę z puszki osączamy z zalewy.
Majonez ucieramy na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cyrtyny.
Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów, rodzynki, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę dekorujemy odłożonymi pomidorami oraz natką.
Podajemy jako przekąskę albo jako dodatek do potraw wegetariańskich lub mięsnych.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Seniorko może nic odkrywczego, ale bardzo smakowity zestaw (ja akurat bardzo lubię surową kapustę), nie będę mogła użyć jogurtu i majonezu, ale na pewno wypróbuję Twoją sałatkę
mniam.gif
.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cieszę się, że odpowiada Ci kompozycja tej sałatki. Sos rzeczywiście można zmienić. Tu jest trochę do wyboru i tutaj też. Zresztą na pewno poradzisz sobie. Życzę smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Seniorko ja muszę zrobić inny sos z powodu alergii na nabiał i jajka, widziałam już kiedyś te pyszne sosy, które teraz podlinkowałaś, niestety większość z nich jest dla mnie zakazana.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,254
1,805
113
Izolda @ 3 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984565Seniorko ja muszę zrobić inny sos z powodu alergii na nabiał i jajka, widziałam już kiedyś te pyszne sosy, które teraz podlinkowałaś, niestety większość z nich jest dla mnie zakazana.
To ja ci proponuje najprostszy z mozliwych dressing.
Polac olejem zwyklym, rzepakowym ( no chyba, ze nie lubisz albo uczulona jestes). Wymieszac, doprawic pieprzem ziolowym.
qd
PS a na sosy typu vinigrette, aioli i tak dalej nie jestes uczulona, znaczy - mozesz?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Qd dzięki, z sosami sobie radzę, wszelkie winegrety są mi znane i lubiane
icon_smile.gif
, najbardziej lubię sosy na bazie oliwy, soku z cytryny lub octu balsamicznego i czosnku, ale pyszne są też z dodatkiem musztardy ziarnistej albo świeżych ziół, mniam, możliwości są nieograniczone, a pieprz ziołowy jakoś mi do kapusty nie pasuje, wolę go w zestawieniu z ogórkami albo pomidorami
lecker.gif
.

Mi nie wolno tego co od krowy (mleko, śmietana sery itd.) oraz jajek.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,254
1,805
113
index.php?act=findpost&pid=984579a pieprz ziołowy jakoś mi do kapusty nie pasuje, wolę go w zestawieniu z ogórkami albo pomidorami
lecker.gif
.

Mi nie wolno tego co od krowy (mleko, śmietana sery itd.) oraz jajek.
To kieruje Twoja uwage na sos aioli - w wyrazie ogromnie podobny do majonezu, a bez jajek; po prostu rozcierasz ugotowany ziemniak z oliwa i sokiem z cytryny, dodajesz przyprawy - duzo czosnku przede wszystkim i voila!

qd, ostatnio oszalala na punkcie zataru ( tymianek, sumak, sezam); posypuje wszystkie salatki, a teraz testuje na lodach...

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
qd @ 3 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984589To kieruje Twoja uwage na sos aioli - w wyrazie ogromnie podobny do majonezu, a bez jajek; po prostu rozcierasz ugotowany ziemniak z oliwa i sokiem z cytryny, dodajesz przyprawy - duzo czosnku przede wszystkim i voila!

qd, ostatnio oszalala na punkcie zataru ( tymianek, sumak, sezam); posypuje wszystkie salatki, a teraz testuje na lodach...
Qd w takim razie wypróbuję, dzięki, a gdzie Ci się udało zdobyć zaatar?

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,254
1,805
113
index.php?act=findpost&pid=984599Qd w takim razie wypróbuję, dzięki, a gdzie Ci się udało zdobyć zaatar?
Zatar ( zaatar, zahtar, zathar - ja sobie spolszczylam do zatar i jusz) sama zrobilam!

Przepis jest banalnie prosty: 1 czesc sumaku, 1 czesc suszonego tymianku, 2 czesci podprazonych na suchej patelni ziaren sezamu.

Tymianek i sezam sa wszedzie, a sumak tu, uwaga na sumak wzbogacany sola i kwaskiem cytrynowym!

qd

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
qd @ 3 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984604Zatar ( zaatar, zahtar, zathar - ja sobie spolszczylam do zatar i jusz) sama zrobilam!

Przepis jest banalnie prosty: 1 czesc sumaku, 1 czesc suszonego tymianku, 2 czesci podprazonych na suchej patelni ziaren sezamu.

Tymianek i sezam sa wszedzie, a sumak tu, uwaga na sumak wzbogacany sola i kwaskiem cytrynowym!

qd
Sumak mam, skład zaataru z grubsza znałam też, nie widziałam tylko w jakich proporcjach mieszać, dzięki.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Izoldo, ciekawym dodatkiem do sosów salatkowych jest sambal. Oczywiście, jeśli ktos lubi ostre smaki.
Wpiałąm kiedyś przepis ma Migdałonez, czyli bezjajeczną podróbkę majonezu. Z migadłów. oczywiście, nie jest to to samo, ale w sałatce całkiem nieżle się sprawdza.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki Mi, ja znalazłam przepis na fasolonez, powiem Ci, że jakoś nigdy nie byłam specjalną fanką majonezu i nie brakuje mi go, u mnie zawsze królowały surówki z wszelkiej maści winegretami
lecker.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy