Za surową kapustą nie przepadam, ale został mi kawałek podczas przygotowywania obiadu, więc postanowiłam zrobić tę sałatkę. Na pewno nic odkrywczego, ale mnie zasmakowała. Przepis znalazłam w "Sałatkach" z Pani domu poleca. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/4 główki białej kapusty
1/2 pęczka natki pietruszki
duża marchewka
mała cebula
3 pomidory
po małym strąku czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki majonezu
1- 2 ząbki czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki rodzynek (dowolnie)
2 - 3 łyżki kukurydzy (dowolnie)
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Kapustę cienko poszatkować, oprószyć solą i cukrem, wymieszać, ugniatając palcami, odstawić na kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, jeśli młoda, tylko drobno siekamy. Starą cebulę po posiekaniu układamy na sicie, oprószamy cukrem i przelewamy wrzątkiem, żeby była łagodniejsza w smaku. Cebula musi ostygnąć. Strąki papryki czyścimy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ tniemy wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Jeśli zdecydujemy się dodać rodzynki, a są twarde, to przez chwilę parzymy je wrzątkrim i bardzo dokładnie osączamy. Kukurydzę z puszki osączamy z zalewy.
Majonez ucieramy na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cyrtyny.
Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów, rodzynki, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę dekorujemy odłożonymi pomidorami oraz natką.
Podajemy jako przekąskę albo jako dodatek do potraw wegetariańskich lub mięsnych.
Składniki
1/4 główki białej kapusty
1/2 pęczka natki pietruszki
duża marchewka
mała cebula
3 pomidory
po małym strąku czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki majonezu
1- 2 ząbki czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki rodzynek (dowolnie)
2 - 3 łyżki kukurydzy (dowolnie)
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
Kapustę cienko poszatkować, oprószyć solą i cukrem, wymieszać, ugniatając palcami, odstawić na kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, jeśli młoda, tylko drobno siekamy. Starą cebulę po posiekaniu układamy na sicie, oprószamy cukrem i przelewamy wrzątkiem, żeby była łagodniejsza w smaku. Cebula musi ostygnąć. Strąki papryki czyścimy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ tniemy wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Jeśli zdecydujemy się dodać rodzynki, a są twarde, to przez chwilę parzymy je wrzątkrim i bardzo dokładnie osączamy. Kukurydzę z puszki osączamy z zalewy.
Majonez ucieramy na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cyrtyny.
Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów, rodzynki, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę dekorujemy odłożonymi pomidorami oraz natką.
Podajemy jako przekąskę albo jako dodatek do potraw wegetariańskich lub mięsnych.