- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Buraki to moje ulubione warzywa korzeniowe (zaraz za nimi sa pasternaki) i mam tony przepisow z ich uzyciem. Ponizsza salatke robie bardzo czesto, pasuje do wielu dan, jest prosta w skladnikach i przygotowaniu. Najlepsze buraki na nia to te slodkie o glebokim kolorze, upieczone w piecu w foli. Octow uzywam roznych, ostatnio ocet jezynowy. Polecam - jezyny i buraki to cudowny mariaz.
4-6 upieczonych/ugotowanych burakow, obranych ze skorki i pokrojonych w kostke
1 lyzeczke cukru (demerara np.)
2 lyzki octu balsamicznego
sok z polowy cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek
liscie miety, posiekane
Wszystkie skladniki wlozyc do miseczki, dobrze nia potrzasnac. Salatke umiescic w lodowce na godzinke. Ustroic calymi lisciami miety.
4-6 upieczonych/ugotowanych burakow, obranych ze skorki i pokrojonych w kostke
1 lyzeczke cukru (demerara np.)
2 lyzki octu balsamicznego
sok z polowy cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek
liscie miety, posiekane
Wszystkie skladniki wlozyc do miseczki, dobrze nia potrzasnac. Salatke umiescic w lodowce na godzinke. Ustroic calymi lisciami miety.
Ostatnią edycję dokonał moderator: