Chciałam żyć w zgodzie z zasadą pięciu posiłków warzywnych i owocowych dziennie, więc zrobiłam większe zakupy tych produktów. Przeglądając stare numery miesięcznika "Kuchnia", trafiłam na ciekawe sałatki. Jedną zrobiłam dzisiaj, a drugą planuję na jutro. W tej dzisiejszej miałam obawy, jak smakuje surowa cukinia. Już miałam zamiar zmienić wykonanie, ale postanowiłam zaryzykować i...nie żałowałam. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 - 2 cukinie (razem 40 dkg)
30 dkg melona
2 gruszki (20 dkg)
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koperku
po szczypcie pieprzu i cynamonu
sól
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Z przekrojonego i oczyszczonego melona wyciąć specjalną łyżeczką małe kulki. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przygotowane składniki połączyć, dodać orzechy, przyprawić cynamonem, pieprzem oraz solą i wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i koperkiem , polać sałatkę i wymieszać. Trzeba uważać, żeby cukinii nie było zbyt dużo, bo zdominuje smak sałatki. Wybierać cukinie małe i wąskie. Ładnie wyglądają cukinie w dwu kolorach. Warto spróbować.
Składniki
1 - 2 cukinie (razem 40 dkg)
30 dkg melona
2 gruszki (20 dkg)
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koperku
po szczypcie pieprzu i cynamonu
sól
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Z przekrojonego i oczyszczonego melona wyciąć specjalną łyżeczką małe kulki. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przygotowane składniki połączyć, dodać orzechy, przyprawić cynamonem, pieprzem oraz solą i wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i koperkiem , polać sałatkę i wymieszać. Trzeba uważać, żeby cukinii nie było zbyt dużo, bo zdominuje smak sałatki. Wybierać cukinie małe i wąskie. Ładnie wyglądają cukinie w dwu kolorach. Warto spróbować.
Ostatnią edycję dokonał moderator: