Sałatka z cukinii i melona

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chciałam żyć w zgodzie z zasadą pięciu posiłków warzywnych i owocowych dziennie, więc zrobiłam większe zakupy tych produktów. Przeglądając stare numery miesięcznika "Kuchnia", trafiłam na ciekawe sałatki. Jedną zrobiłam dzisiaj, a drugą planuję na jutro. W tej dzisiejszej miałam obawy, jak smakuje surowa cukinia. Już miałam zamiar zmienić wykonanie, ale postanowiłam zaryzykować i...nie żałowałam. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 - 2 cukinie (razem 40 dkg)
30 dkg melona
2 gruszki (20 dkg)
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koperku
po szczypcie pieprzu i cynamonu
sól

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Z przekrojonego i oczyszczonego melona wyciąć specjalną łyżeczką małe kulki. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przygotowane składniki połączyć, dodać orzechy, przyprawić cynamonem, pieprzem oraz solą i wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i koperkiem , polać sałatkę i wymieszać. Trzeba uważać, żeby cukinii nie było zbyt dużo, bo zdominuje smak sałatki. Wybierać cukinie małe i wąskie. Ładnie wyglądają cukinie w dwu kolorach. Warto spróbować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nutka1

Member
Wrz 2, 2006
513
0
0
A ile gruszek, bo nie ma w składnikach?
Cukinie w dwu kolorach? Co masz na mysli, bo ja znam tylko zielone
gruebel_2.gif

nutka1

Member
Wrz 2, 2006
513
0
0
Tak się dopytuje, bo uwielbiam cukinię i chciałabym popełnić tę sałatkę.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam najmocniej - 2 gruszki ( 20 dkg). Tak się zajęłam tą cukinią, że zapomniałam o gruszkach. Poprawię też w składnikach, żeby nie było nieporozumień. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam
wink.gif

PS. Są jeszcze żółte cukinie. One najczęściej są niewielkie i smukłe, podobne do tych małych zielonych.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy