sałatka z cukinii

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
4 kg cukinii
po 1/2 kg marchwii, pietruszki z nacią, cebuli
Zalewa:
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
1 szkl. octu 10%
1 szkl. wody
zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzić. Zalać warzywa, nałożyć do słoików, na wierzch lejąc po łyżce oliwy. Pasteryzować 30-35 minut.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
ja ścierałam na tarce, na grubych oczkach, cebulę w półplasterki a cukinię jeśli młoda można w plasterki czy półplasterki też pokroić.

P.S. Ja już nie robię żadnych sałatek, bo u mnie w domu wcale nie idą :roll: A tak lubię robić przetwory...
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
ja ścierałam na tarce, na grubych oczkach, cebulę w półplasterki a cukinię jeśli młoda można w plasterki czy półplasterki też pokroić.

P.S. Ja już nie robię żadnych sałatek, bo u mnie w domu wcale nie idą :roll: A tak lubię robić przetwory...
u mnie idą
icon_smile.gif

w tamtym roku robiłam tylko drzemy bo mi brzuch przeszkadzal, za to w tym roku szaleje :mrgreen:
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam ta salatke- jest przepyszna!!! wlasnie czekam na kolejna dostawe cukinii- gigantow i juz sie ciesze na sama mysl o ich wykorzystaniu!
icon_smile.gif
dzieki Beata za kolejny pyszny przepis
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Można dodać 6% ocet?
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
A ja używam młodych cukinek, kabaczków i patisonów [ w tej chwili kosztują ok. 1-2 zł / kg] - myję, osączam i kroję razem z miękką skórką. Ładnie się prezentują w słoiku. Paprykę dodaję też kolorową -zresztą taką, jaką mam. Ta sałatka jest w mojej rodzinie od lat [dostałam przepis i słoik do degustacji od teściowej] i od tej pory sama robię. Jest naprawdę smaczna. Jak mam pomarańczową dynię, wtedy cukinię, kabaczki i patisony ścieram malakserem [lub przystawką do maszynki do mięsa] na grube wióry razem ze skórką, natomiast dynia rzadko ma ją miękką, wtedy dynię obieram i też grubo ucieram.
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zrobiłam (tylko bez natki bo nie miałam) ok 10 słoików.
Na surowo, przed pasteryzowaniem - bardzo smaczna
icon_smile.gif