Sałatka z fasoli, jajek i kiszonych ogórków

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
W takim razie, yrso, mozesz robic swoja salatke w "meksykanskiej" wersji. Polecam z dodatkiem avo i limonkowym dressingiem.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie rozrozniaja?
U mnie coraz czesciej uzywa sie okreslenia 'fermented' albo naturalnie fermentowane.
Kimchi slawne, ale tez kapusta kiszona czy czosnek.
Musialam oczywiscie sprawdzic i okazuje sie, ze jalapeno tez kisza!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Rzeczywiscie czasem pojawia sie w opisach slowo 'fermented', czesto rowniez jako 'lactic fermentation' lub 'anaerobic fermentation', jednakze slowo pickled odnosi sie zarowno do tych produktow konserwowanych w zalewie z octu i przypraw, jak rowniez wlasnie fermentowanych w solance. Samo 'in brine' moze oznaczac roztwor wody i soli (zaczynajac od wody morskiej a konczac na solankach o wysokim stezeniu), ale takze wody, soli i octu lub innych zakwaszajacych/konserwujacych sokow.

Wpisujac wiec w np google jalapeno in brine recipe otrzymamy w 99% przepisy w ktorych bedzie sol, woda i oczywiscie ocet mimo, ze brine to technicznie tylko roztwor wody i soli.

Zagmatwane to wszystko bardzo. Podobniez przypominam sobie napisy na sloikach z polska kiszona kapusta - kapusta kiszona i kapusta kwaszona
gruebel_2.gif


Niemniej jesli kogos zainteresuje, to mozna latwo jalapeno ukisic (w polskim slowa znaczeniu), biorac 1/2 kg oczyszonych i pokrojonych w krazki jalapeno, 1/2 wody, 1 lyzeczke soli, cebulki male perlowe, czosnek. Kisza sie pysznie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: