Sałatka z kapusty i banana

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" sprzed lat. Nie przepadam za surową kapustą, ale ta okazała się nadzwyczaj smaczna. Proporcje dla 2 osób.

Składniki
1 twardy banan
1 łyżka soku z cytryny
3 dkg wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni (nie spalić)
25 dkg poszatkowanej białej kapusty
2 łyżki majonezu
sól i biały pieprz

Banan po obraniu kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy wiórkami kokosowymi. Łączymy z kapustą, polewamy majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Porcja co prawda dla dwóch osób, ale tak mi zasmakowała, że zjadłam sama na jeden raz. Polecam.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Podoba mi się, zamierzam wkrótce spróbować.
daumen.gif

Sałatka powinna sie odstać? W sensie, by kapusta zmiękła?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja zjadłam zaraz po zrobieniu, a i przepis nie zalecał "przegryzienia aię". Oczywiście, jak postoi, to trochę zmięknie, tylko majonez może podejść wodą z kapusty. Więc za długo nie warto jej trzymać. Smacznego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy