- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Dorzucam sałatkę mojego skromnego autorstwa. To jedna z moich ulubionych sałatek. Niestety żeby dobrze sie prezentowała, trzeba ją porcjować już podczas przygotowywania.
Sałatka z łososiem i fetą
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć garść roszponki.
Na tym ułożyć kilka cieniutkich jak papier plastrów ogórka świeżego (najlepiej skroić na szatkownicy). Można leciutko posolić ogórka.
Niewielką ilość sera feta skroić w kostkę, rozsypać na warzywach. Zamiast fety można użyć twarogu.
Wędzone łososiowe brzuszki (albo wędzony na ciepło filet) oddzielić od skórki i poszarpać lub pociąć w niewielkie kawałki, ułożyc na pozostałych warstwach.
Ukroić kilka cieniutkich plastrów czerwonej cebuli, rozdzielić na pojedyncze pierścionki lub półpierścionki i rozrzucić na wierzchu.
Obsypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub zielonym.
Wycisnąć na wierzch kilka kropel soku z cytryny.
Podawać lekko schłodzoną.

Sałatka z łososiem i fetą
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć garść roszponki.
Na tym ułożyć kilka cieniutkich jak papier plastrów ogórka świeżego (najlepiej skroić na szatkownicy). Można leciutko posolić ogórka.
Niewielką ilość sera feta skroić w kostkę, rozsypać na warzywach. Zamiast fety można użyć twarogu.
Wędzone łososiowe brzuszki (albo wędzony na ciepło filet) oddzielić od skórki i poszarpać lub pociąć w niewielkie kawałki, ułożyc na pozostałych warstwach.
Ukroić kilka cieniutkich plastrów czerwonej cebuli, rozdzielić na pojedyncze pierścionki lub półpierścionki i rozrzucić na wierzchu.
Obsypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub zielonym.
Wycisnąć na wierzch kilka kropel soku z cytryny.
Podawać lekko schłodzoną.
Ostatnią edycję dokonał moderator: