Sałatka z makaronem i gorgonzolą

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed kilku lat. Robię tę sałatkę zazwyczaj jako przekąskę przed obiadem, albo podaję jako składnik zimnego bufetu.
Składniki
35 dkg makaronu (rurki, świderki - ja biorę penne)
20 dkg sera gorgonzola
15 dkg szynki parmeńskiej
10 dkg czarnych oliwek
10 dkg łuskanych orzeszków pistacjowych
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego białego
sól, pieprz czarny
listki świeżej bazylii do przybrania

Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć i skropić 1 łyżką oliwy. Z pozostałej oliwy i octu przygotować sos winegret, doprawić solą i pieprzem.
Ser pokroić w drobną kostkę, szynkę w paski, oliwki na ćwiartki. Orzeszki posiekać niezbyt drobno.
Ser, szynkę, oliwki i orzeszki wymieszać z makaronem. Sałatkę polać sosem, oproszyć pieprzem i przybrać listkami bazylii.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Możesz wziąć dobrze uwędzoną szynkę gotowaną, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Raz tak robiłam. Smak był trochę inny, choć sałatka wcale na tym nie straciła. Po prostu parmeńska jest lepsza, lepiej komponuje się z gorgonzolą, ale nie na tyle, żeby nie można jej było zastąpić.
Smacznego
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy