Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed kilku lat. Robię tę sałatkę zazwyczaj jako przekąskę przed obiadem, albo podaję jako składnik zimnego bufetu.
Składniki
35 dkg makaronu (rurki, świderki - ja biorę penne)
20 dkg sera gorgonzola
15 dkg szynki parmeńskiej
10 dkg czarnych oliwek
10 dkg łuskanych orzeszków pistacjowych
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego białego
sól, pieprz czarny
listki świeżej bazylii do przybrania
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć i skropić 1 łyżką oliwy. Z pozostałej oliwy i octu przygotować sos winegret, doprawić solą i pieprzem.
Ser pokroić w drobną kostkę, szynkę w paski, oliwki na ćwiartki. Orzeszki posiekać niezbyt drobno.
Ser, szynkę, oliwki i orzeszki wymieszać z makaronem. Sałatkę polać sosem, oproszyć pieprzem i przybrać listkami bazylii.
Składniki
35 dkg makaronu (rurki, świderki - ja biorę penne)
20 dkg sera gorgonzola
15 dkg szynki parmeńskiej
10 dkg czarnych oliwek
10 dkg łuskanych orzeszków pistacjowych
6 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego białego
sól, pieprz czarny
listki świeżej bazylii do przybrania
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć i skropić 1 łyżką oliwy. Z pozostałej oliwy i octu przygotować sos winegret, doprawić solą i pieprzem.
Ser pokroić w drobną kostkę, szynkę w paski, oliwki na ćwiartki. Orzeszki posiekać niezbyt drobno.
Ser, szynkę, oliwki i orzeszki wymieszać z makaronem. Sałatkę polać sosem, oproszyć pieprzem i przybrać listkami bazylii.