Sałatka z papryką i kukurydzą

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Sałatka z papryką i kukurydzą

Moja ulubiona sałatka z gatunku tych lekkich i orzeźwiających.
Przepis zamieszczam na życzenie Izoldy.
wink.gif

stp65863.jpg

Składniki:
- 5 marchewek
- 4 korzenie pietruszki
- 3-4 jajka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 średniej cebuli
- majonez
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę ugotować (nie obierać!), przestudzić. Jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu obrać warzywa i jajka, pokroić w drobną kostkę. Tak samo postąpić z papryką i cebulą. Składniki posolić i wymieszać, odstawić na 20min w celu puszczenia odrobiny soku. Dodać majonez, pieprz i ewentualnie dosolić. Wstawić do lodówki i zajadać po schłodzeniu.

Smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziękuję, zapowiada się ciekawie
icon_smile.gif
, co prawda lista wigilijna już zamknięta, ale na Sylwestra będzie jak znalazł
icon_smile.gif
.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Izoldo, będzie mi niezmiernie miło, jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie tego przepisu.
koniecznie daj znać, czy smakuje.
icon_smile.gif

dodam jeszcze, że ta sałatka, w przeciwieństwie do tradycyjnej jarzynowej, nie jest zapychająca, a delikatna w smaku i orzeźwiająca dzięki słodkości kukurydzy i soczystej papryce. gdyby nie moja alergia, to jadłabym ją baaaardzo często.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
vana @ 15 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229422Izoldo, będzie mi niezmiernie miło, jeśli zdecydujesz się na wypróbowanie tego przepisu.
koniecznie daj znać, czy smakuje.
icon_smile.gif

dodam jeszcze, że ta sałatka, w przeciwieństwie do tradycyjnej jarzynowej, nie jest zapychająca, a delikatna w smaku i orzeźwiająca dzięki słodkości kukurydzy i soczystej papryce. gdyby nie moja alergia, to jadłabym ją baaaardzo często.
Dobrze zrobiona jarzynowa nie jest zapychająca
icon_wink.gif
, do swojej też dodaje kukurydzę z puszki, seler, jabłko i dużo ogórków kiszonych, dzięki temu jest orzeźwiająca
icon_smile.gif
.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
możliwe, za ja taką tradycyjną nie przepadam, a efekt zapychacza potęguje chyba obecność ziemniaków, których zbyt dużo nie jem i stąd odnoszę takie wrażenie.
a wiadomo, że każdemu smakuje co innego.
icon_smile.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ooo, fajna sałatka! chyba zrobię na święta
icon_smile.gif

Ja zwykłej jarzynowej nie robię, ale mama świetną robi i nigdy nie dawała i nie daje ziemniaków. Jest pyszna.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
vana @ 15 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229427(...) efekt zapychacza potęguje chyba obecność ziemniaków (...)
Moniak @ 15 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1229437Ja zwykłej jarzynowej nie robię, ale mama świetną robi i nigdy nie dawała i nie daje ziemniaków. Jest pyszna.
Ja na całą sałatkę daję dwa średnie ziemniaki, myślę, że to nie dużo biorąc pod uwagę mnogość innych składników
icon_smile.gif
.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, to ja ją zrobię! Jarzynową pewnie też bo mam jednego amatora , a ta będzie dla mnie.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
w moim domu dodaje się ziemniaki, ale też 2, czasem 3, na pewno nie stanowią większości składników, tak jak to bywa w sałatkach kupnych.
ech, zawsze się śmieję, że niby to sałatka tradycyjna, a tak naprawdę co dom, to inny przepis.
icon_lol.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
podnoszę- święta za pasem, a może ktoś się skusi.
na moim stole będzie na pewno.
lecker.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
super, bardzo mi miło.
bussi.gif
smacznego!

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
i jak tam, smakowała?
zamieściłam zdjęcie pod przepisem- sałatka występuje w towarzystwie schabu w ziołach, jeśli znajdą się chętni, to wpiszę przepis.
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
o, najwyraźniej można i tak, cieszę się, że przypadła Tobie do gustu.
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
cieszę się bardzo i dziękuję za pozytywną opinię.
pozdrawiam serdecznie.
wink.gif

mieta

Member
Lis 7, 2012
2
0
0
vana @ 9 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1277002zamieściłam zdjęcie pod przepisem- sałatka występuje w towarzystwie schabu w ziołach, jeśli znajdą się chętni, to wpiszę przepis.
icon_smile.gif
Jeśli można, to ja poproszę przepis na ten schab w ziołach - wygląda apetycznie!

A samą sałatkę uwielbiam, faktycznie jest lżejsza niż typowa sałatka jarzynowa, często przygotowuję ją sobie jako 2 śniadanie do pracy - wieczorem przygotowuję warzywa, a rano dodaję tylko ugotowane jajka i majonez
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy