Sałatka z pieczonego łososia i selera naciowego.

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Bardzo prosta ale ostatnio ulubiona u nas.

Składniki:
500g filet z łososia skropiony sokiem z cytryny, natarty solą, wędzoną papryką, odrobiną chili (co kto lubi) + oliwa
2-3 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
6-8 rzodkiewek tez pokrojonych w kostkę
posiekany koperek i natka pietruszki
Na sos: majonez z sokiem z cytryny i musztardą (moim zdaniem najlepiej pasuje dijon) + świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Łososia upiec w piekarniku, ale tak żeby był jeszcze bardzo soczysty. Ja wyciągam, jak jest jeszcze trochę surowy, żeby przypadkiem nie przesuszyć. Chwilę ostudzić, podzielić na płatki.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem. Schłodzić przed podaniem.

Niestety zdjęcie mam już tylko resztek, kilka razy wymieszanych, wiec płatki łososia zdążyły się porozpadać na mniejsze kawałki.

Załączniki

• 4EDDF9BE-ACA2-4109-8B64-1D34C916D4F8.jpeg
    4EDDF9BE-ACA2-4109-8B64-1D34C916D4F8.jpeg
    210.6 KB · Wyświetleń: 13

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Moje smaki! :mniam:
W dodatku można ją robić o każdej porze roku, bo rzodkiewki i selery są smaczne nawet w zimie, czego nie można powiedzieć o wielu innych warzywach.

• Like
Reakcje: Kokos

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Chłodzi się na wieczór, ale oczywiście spróbowałam i bardzo mi już smakowała.
W mojej są trochę inne proporcje niż w przepisie (więcej warzyw, mniej ryby), majonez dałam pół na pół z jogurtem greckim. Bez koperku, ale jest z natka pietruszki. A i dorzuciłam kilka liści sałaty, które czekały na zużycie.

IMG_7799.jpeg
IMG_7800.jpeg

• Like
Reakcje: janie i Joanna

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Melduję, że również zrobiłam jako piątkowy posiłek w pracy. Zjadłam z pieczywem, bo samą sałatką nie najadłabym się, ale bardzo mi smakowała. Za selerem naciowym nie przepadam, ale tu mi zupełnie nie przeszkadza, dałam tylko 2 łodygi, przy kolejnym podejściu dam więcej. Myślę, czy następnym razem nie dodać też jakiegoś wypełniacza, np. ryżu lub drobnego makaronu.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Też się bardzo "podpaliłam" na tę sałatkę. Kochani, niech no tylko zakończę celebrowanie rodzinnych spotkań (a zajęło mi to miesiąc :rofl: ) natychmiast zrobię i zasiądę sama do talerza z sałatką, ewentualnie - poczęstuję córkę, jej narzeczonego, sąsiadkę, koleżankę z pracy, i ... może ktoś znajomy zadzwoni ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Też dziś ją zrobiłam, na oko jak Anka, z grillowanym łososiem i większą ilością warzyw. Zamiast czerwonej cebuli dałam pęczek dymki i troszkę koperku. Pycha.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy