- Sty 14, 2022
- 771
- 1,004
- 93
Bardzo prosta ale ostatnio ulubiona u nas.
Składniki:
500g filet z łososia skropiony sokiem z cytryny, natarty solą, wędzoną papryką, odrobiną chili (co kto lubi) + oliwa
2-3 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
6-8 rzodkiewek tez pokrojonych w kostkę
posiekany koperek i natka pietruszki
Na sos: majonez z sokiem z cytryny i musztardą (moim zdaniem najlepiej pasuje dijon) + świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Łososia upiec w piekarniku, ale tak żeby był jeszcze bardzo soczysty. Ja wyciągam, jak jest jeszcze trochę surowy, żeby przypadkiem nie przesuszyć. Chwilę ostudzić, podzielić na płatki.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem. Schłodzić przed podaniem.
Niestety zdjęcie mam już tylko resztek, kilka razy wymieszanych, wiec płatki łososia zdążyły się porozpadać na mniejsze kawałki.
Składniki:
500g filet z łososia skropiony sokiem z cytryny, natarty solą, wędzoną papryką, odrobiną chili (co kto lubi) + oliwa
2-3 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
6-8 rzodkiewek tez pokrojonych w kostkę
posiekany koperek i natka pietruszki
Na sos: majonez z sokiem z cytryny i musztardą (moim zdaniem najlepiej pasuje dijon) + świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Łososia upiec w piekarniku, ale tak żeby był jeszcze bardzo soczysty. Ja wyciągam, jak jest jeszcze trochę surowy, żeby przypadkiem nie przesuszyć. Chwilę ostudzić, podzielić na płatki.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i sosem. Schłodzić przed podaniem.
Niestety zdjęcie mam już tylko resztek, kilka razy wymieszanych, wiec płatki łososia zdążyły się porozpadać na mniejsze kawałki.