- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Sałatka z porami, jako baza ..
Wersja oryginalna:
1 kg porów
1 cebula
1 marchew
25 dag rzodkwi
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pokruszonej papryczki chili
1 łyżka octu winnego
3 łyżeczki soli
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Warzywa dokładnie umyć. Pory pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Rzodkiew i marchew
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki wymieszać z solą oraz ze zmiażdżonym
czosnkiem. Następnie posypać chili oraz orzechami, skropić octem i ponownie wymieszać. Sałatkę
przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
W mojej wersji oprócz podanych składników- dodaję jabłka starte na grubych oczkach, zamiast rzodkwi
daję rzodkiewkę"sopel lodu"i więcej marchewki.Po dokładnym wymieszaniu odstawiam ją na ok. pół
godziny aż puści sok i dopiero wkładam do słoików.
Wersja oryginalna:
1 kg porów
1 cebula
1 marchew
25 dag rzodkwi
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pokruszonej papryczki chili
1 łyżka octu winnego
3 łyżeczki soli
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Warzywa dokładnie umyć. Pory pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Rzodkiew i marchew
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki wymieszać z solą oraz ze zmiażdżonym
czosnkiem. Następnie posypać chili oraz orzechami, skropić octem i ponownie wymieszać. Sałatkę
przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
W mojej wersji oprócz podanych składników- dodaję jabłka starte na grubych oczkach, zamiast rzodkwi
daję rzodkiewkę"sopel lodu"i więcej marchewki.Po dokładnym wymieszaniu odstawiam ją na ok. pół
godziny aż puści sok i dopiero wkładam do słoików.