Sałatka z ryżu i soczewicy

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Sałatka jest trochę podobna do mejadry, ale wykonanie jest inne, mniej z nią zachodu.

200 g ryżu basmati (dzisiaj miałam mieszankę różnych plus kasza jęczmienna)
puszka soczewicy gotowanej na parze (ma twarde ziarenka)
4 czerwone cebule
garść nerkowców
garść rodzynek (albo żurawiny albo pół na pół)
łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
spora szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki (u mnie pul biber)
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól
oliwa lub olej do smażenia

Ryż ugotować. Cebulę podsmażyć z przyprawami na oliwie. Najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Jak zmięknie (cebula, nie patelnia), dodać orzechy i rodzynki, jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ugotowany ryż i soczewicę. Jeszcze chwilę pomieszać i gotowe. Można jeść na ciepło, chociaż moim zdaniem lepsze jest na zimno. Świetny lunch do pracy (mam nadzieję, że jeszcze kiedyś pójdę do pracy
icon_rolleyes.gif
).

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
yrsa @ 7 Jun 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1662277Sałatka jest trochę podobna do mejadry, ale wykonanie jest inne, mniej z nią zachodu.

200 g ryżu basmati (dzisiaj miałam mieszankę różnych plus kasza jęczmienna)
puszka soczewicy gotowanej na parze (ma twarde ziarenka)
4 czerwone cebule
garść nerkowców
garść rodzynek (albo żurawiny albo pół na pół)
łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
spora szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki (u mnie pul biber)
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól
oliwa lub olej do smażenia

Ryż ugotować. Cebulę podsmażyć z przyprawami na oliwie. Najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Jak zmięknie (cebula, nie patelnia), dodać orzechy i rodzynki, jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ugotowany ryż i soczewicę. Jeszcze chwilę pomieszać i gotowe. Można jeść na ciepło, chociaż moim zdaniem lepsze jest na zimno. Świetny lunch do pracy (mam nadzieję, że jeszcze kiedyś pójdę do pracy
icon_rolleyes.gif
).
Córka się napaliła i dopytuje: jaka ma być ta soczewica? Firma, kolor soczewicy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Dobra jest Bonduelle i Nasza Spiżarnia z Bierdonki. Obie brązowe, moim zdaniem, na puszce nie ma tej informacji. Ważne, żeby gotowana na parze, wtedy nie jest rozdyźdana. Albo ugotowana w domu, wtedy też mamy kontrolę. Odradzam puszki Rolnika, tam jest rozgotowana maź (ale też nie twierdzą, że to na parze).

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
yrsa @ 7 Jun 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1662293Dobra jest Bonduelle i Nasza Spiżarnia z Bierdonki. Obie brązowe, moim zdaniem, na puszce nie ma tej informacji. Ważne, żeby gotowana na parze, wtedy nie jest rozdyźdana. Albo ugotowana w domu, wtedy też mamy kontrolę. Odradzam puszki Rolnika, tam jest rozgotowana maź (ale też nie twierdzą, że to na parze).
Dzięki Yrsullo, już przekazałam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy