Sałatka z soczewicy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" sprzed lat. Proporcje podane są na 4 osoby. Ja trochę zmodyfikowałam sos, według własnych doświadczeń. Jak zwykle podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. Każdy wybierze, co będzie mu bardziej odpowiadało.
Składniki
25 dkg soczewicy z puszki
1 czerwona cebula (10 dkg)
1 czerwona papryka (20 dkg)
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sos
100 ml oliwy (niecałe pół szklanki)
3 łyżki octu winnego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 drobno posiekane ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę)
sól, pieprz
ja dodaję jeszcze 1 płaską łyżeczkę cukru

Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek posiekany ( lub przeciśnięty przez praskę) rozcieramy z musztardą (ja dodaję teraz cukier), octem winnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i wlewam po 1 łyżeczce oliwę, wcierając ją za każdym razem dokładnie w wytworzoną emulsję. Kiedy wszystkie składniki sosu są już ze sobą połączone sos odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Soczewicę przelewamy na sicie zimną wodą i dokładnie osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę. Natkę drobno siekamy.
Soczewicę mieszamy na patelni z sosem, lekko podsmażamy i przestudzamy. Dodajemy paprykę, cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Seniorko tego oleju to pół szklanki ma być
icon_question.gif

Jest tam jeszcze płynny ocet i sos sojowy. Nie wyjdzie z tego "zupa"
icon_question.gif
gruebel_2.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ilonko, napisałam niecałe pół szklanki. Przy tego rodzaju sosach, typu winegret, daje się ocet w proporcji do oliwy 1 : 3, czyli na 1 łyżkę octu 3 łyżki oliwy. Tutaj wypadałoby 9 łyżek oliwy, a tyle nie ma. Ponadto dochodzi soczewica, która chłonie płyn, no i do wmieszania cebula z papryką, które muszą być tym sosem dobrze zwilżone. Może spróbujesz? Chyba nie ma tu żadnych składników, których nie mogłabyś jeść. Chyba, że chodzi o tę oliwę.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Interesująca sałatka.
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
seniorka @ 12 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=821910Ponadto dochodzi soczewica, która chłonie płyn, no i do wmieszania cebula z papryką, które muszą być tym sosem dobrze zwilżone. Może spróbujesz? Chyba nie ma tu żadnych składników, których nie mogłabyś jeść. Chyba, że chodzi o tę oliwę.
Zapytałam z ciekawości
icon_wink.gif

Bo własnie nie wiedziałam czy ciecierzyca wchłania oliwe
icon_mrgreen.gif

P.S. cebuli i papryki nie lubię
icon_wink.gif
Ale pewnie ktoś się skusi, bo fajna kolorowa pewnie wychodzi
wink.gif

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
seniorka, gdzie kupujesz soczewicę w puszcze?
Uwielbiam zarówno soczewicę, jak i ciecierzycę, ale kupuję jedynie takie w formie do gotowania. Dopiero tu na forum zobaczyłam, że ludzie używają z puszki. Zaczęłam się rozglądać po sklepach, ale nigdzie takiej puszkowanej nie widzę
gruebel_2.gif

A sałatkę wypróbuję na pewno (nawet jeżeli z gotowaną soczewicą), bo uwielbiam wszelkie soczewicowe wynalazki
lecker.gif
czasami na uczelnie na szybko sobie robię po prostu soczewicę z ogórkami konserwowymi i sosem sojowym i mam pyszne drugie śniadanie.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czemu ja myślałam, że o ciecierzycy mówimy
gruebel_2.gif

O ja głupia
dump.gif
dump.gif
dump.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przyznam, że ja tez soczewicy z puszki nie widziałam. Jakoś tak automatycznie mój wzrok odczytał to jako "sałatkę z ciecierzycy" - i wtedy mi puszka jak najbardziej pasowała
icon_smile.gif
- ale teraz to już nie wiem... Tzn. przepis mi się dalej bardzo podoba, ale w sklepach tylko suchą widziałam i kupowałam
gruebel_2.gif

To naprawdę chodzi o soczewicę czy o ciecierzycę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
MMae @ 12 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=821926seniorka, gdzie kupujesz soczewicę w puszcze?
Uwielbiam zarówno soczewicę, jak i ciecierzycę, ale kupuję jedynie takie w formie do gotowania. Dopiero tu na forum zobaczyłam, że ludzie używają z puszki. Zaczęłam się rozglądać po sklepach, ale nigdzie takiej puszkowanej nie widzę
gruebel_2.gif

A sałatkę wypróbuję na pewno (nawet jeżeli z gotowaną soczewicą), bo uwielbiam wszelkie soczewicowe wynalazki
lecker.gif
czasami na uczelnie na szybko sobie robię po prostu soczewicę z ogórkami konserwowymi i sosem sojowym i mam pyszne drugie śniadanie.
Spróbuj w Almie albo Piotrze i Pawle, tam widziałam....chyba Bonduelle... Kiedyś też bywała w Auchan ale dawno nie widziałam,

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale wychodziłam z domu. Otóż chodzi o soczewicę. Kupiłam kiedyś w delikatesach Select i w Almie. Puszka 40 dkg. Miałam w żelaznych zapasach domowych. Sałatkę robiłam dość dawno i nie pamiętam producenta. Jak nie ma w sklepie w puszkach, to kupuję w sklepie ze zdrową żywnością i gotuję. Ale na pewno chodzi o soczewicę, a nie ciecierzycę.

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
Byłam dziś na zakupach w E. Leclercu i... kupiłam tam zarówno ciecierzycę, jak i soczewicę, w puszcze
icon_smile.gif

Dziwne, bo sprawdzałam tam co najmniej dwa razy i nie wiem teraz czy nie było tego wcześniej czy ja taka ślepa jestem i nie zauważyłam
icon_lol.gif

W przyszłym tygodniu robię tę sałatkę!

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Okazuje się, że jest w puszkach zarówno soczewica, jak i ciecierzyca. Ale nam chodzi o tę pierwszą. Jak już wiadomo, gdzie można kupić, to czekamy na relację smakową z przygotowanej sałatki.

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
I zrobiłam tę sałatkę w niedzielę.
Muszę powiedzieć, że sama w sobie soczewica z puszki smakuje nieźle... przez co odrobinę żałuję, że w tej sałatce trochę zginął smak soczewicy. Ale generalnie jest w porządku
icon_smile.gif

DSC02498.JPG

Załączniki

• DSC02498.JPG
    DSC02498.JPG
    146.1 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy