Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" sprzed lat. Proporcje podane są na 4 osoby. Ja trochę zmodyfikowałam sos, według własnych doświadczeń. Jak zwykle podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. Każdy wybierze, co będzie mu bardziej odpowiadało.
Składniki
25 dkg soczewicy z puszki
1 czerwona cebula (10 dkg)
1 czerwona papryka (20 dkg)
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sos
100 ml oliwy (niecałe pół szklanki)
3 łyżki octu winnego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 drobno posiekane ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę)
sól, pieprz
ja dodaję jeszcze 1 płaską łyżeczkę cukru
Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek posiekany ( lub przeciśnięty przez praskę) rozcieramy z musztardą (ja dodaję teraz cukier), octem winnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i wlewam po 1 łyżeczce oliwę, wcierając ją za każdym razem dokładnie w wytworzoną emulsję. Kiedy wszystkie składniki sosu są już ze sobą połączone sos odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Soczewicę przelewamy na sicie zimną wodą i dokładnie osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę. Natkę drobno siekamy.
Soczewicę mieszamy na patelni z sosem, lekko podsmażamy i przestudzamy. Dodajemy paprykę, cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Składniki
25 dkg soczewicy z puszki
1 czerwona cebula (10 dkg)
1 czerwona papryka (20 dkg)
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sos
100 ml oliwy (niecałe pół szklanki)
3 łyżki octu winnego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 drobno posiekane ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę)
sól, pieprz
ja dodaję jeszcze 1 płaską łyżeczkę cukru
Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek posiekany ( lub przeciśnięty przez praskę) rozcieramy z musztardą (ja dodaję teraz cukier), octem winnym, sosem sojowym, solą i pieprzem i wlewam po 1 łyżeczce oliwę, wcierając ją za każdym razem dokładnie w wytworzoną emulsję. Kiedy wszystkie składniki sosu są już ze sobą połączone sos odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Soczewicę przelewamy na sicie zimną wodą i dokładnie osączamy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a oczyszczoną paprykę - w kostkę. Natkę drobno siekamy.
Soczewicę mieszamy na patelni z sosem, lekko podsmażamy i przestudzamy. Dodajemy paprykę, cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.