sałatka z zielonej soczewicy

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
sa_atka_z_soczewicy_002.jpg

Od razu bez bicia przyznam, że nie znam dokładnych proporcji, bo jak zwykle na oko zrobiłam, ale mniej więcej było to tak:

ok 1 szklanki zielonej soczewicy ugotować ok 20-30 minut, uważać aby się nie rozgotowała za bardzo ( moja po ok. 20 minutach była w sam raz), przestudzić
1 średnia cebula ( ja dałam cukrową, żeby za ostre nie było)-pokroić w drobną kostkę
2-3 pomidory (ja dałam 2 ale potem doszłam do wniosku, że mogłam dać 3)-sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ ( bez galaretki z pestkami) również pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać. Oczywiście dodać sól i pieprz do smaku (ja dałam b. mało)

dodać sos vinaigrette z czosnkiem ( ja zmiksowałam oliwę z oliwek i sporo świeżej bazylii, dodałam do tego ocet jabłkowy w proporcji 3 do 1, tzn. wzięłam 3 łyżki oliwy bazyliowej i łyżkę octu, dodałam do tego 2 ząbki czosnku spraskowane.

dodałam jeszcze na koniec do całości natkę pietruszki co dość dobrze się skomponowało.
Sałatka najlepiej smakuje mi dobrze schłodzona jako lekkie danie kolacyjne lub przekąska do pracy ( tu już mniej schłodzona
icon_wink.gif
)

sa_atka_z_soczewicy_003.jpg

Załączniki

• sa_atka_z_soczewicy_002.jpg
    sa_atka_z_soczewicy_002.jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 0
  • sa_atka_z_soczewicy_003.jpg
    sa_atka_z_soczewicy_003.jpg
    39.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Węglowa - pan M. nie ma nic przeciwko łączeniu niewielkiej ilości dobrego tłuszczu, jakim jest oliwa, z węglowodanami o niskim IG.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Może być węglowa ( jak mówi skanna niewielki dodatek tak dobrego tłuczu jakim jest oliwa z oliwek jest OK), ale można jeść do tłuszczowych dań jako dodatek-moja córka np. jadła z kiełbasą
icon_biggrin.gif
.
Do ostatniej porcji dodałam też sobie jajko na twardo i trochę majonezu i była chyba jeszcze smaczniejsza-to już był typowo tłuszczowy posiłek.
Jeszcze jedną wkrótce zrobię, z ogórkiem kiszonym-dam znać jak będzie równie smaczna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy