- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38

Od razu bez bicia przyznam, że nie znam dokładnych proporcji, bo jak zwykle na oko zrobiłam, ale mniej więcej było to tak:
ok 1 szklanki zielonej soczewicy ugotować ok 20-30 minut, uważać aby się nie rozgotowała za bardzo ( moja po ok. 20 minutach była w sam raz), przestudzić
1 średnia cebula ( ja dałam cukrową, żeby za ostre nie było)-pokroić w drobną kostkę
2-3 pomidory (ja dałam 2 ale potem doszłam do wniosku, że mogłam dać 3)-sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ ( bez galaretki z pestkami) również pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać. Oczywiście dodać sól i pieprz do smaku (ja dałam b. mało)
dodać sos vinaigrette z czosnkiem ( ja zmiksowałam oliwę z oliwek i sporo świeżej bazylii, dodałam do tego ocet jabłkowy w proporcji 3 do 1, tzn. wzięłam 3 łyżki oliwy bazyliowej i łyżkę octu, dodałam do tego 2 ząbki czosnku spraskowane.
dodałam jeszcze na koniec do całości natkę pietruszki co dość dobrze się skomponowało.
Sałatka najlepiej smakuje mi dobrze schłodzona jako lekkie danie kolacyjne lub przekąska do pracy ( tu już mniej schłodzona

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: