Zrobiłam ją z pierwszych śliwek, podobnych do węgierek. Przepis ze "Smaków i aromatów" sprawdził się doskonale. To była naprawdę miła niespodzianka, kiedy zaniosłam ją na grilla, a i w domu okazała się nadzwyczajna.
Składniki
1 kg śliwek
2 sałatkowe cebule ( brałam cukrowe)
ogórek wężowy
2 zielone papryki
sałata strzępiasta
filiżanka majonezu
1/2 filiżanki jogurtu
3 łyżki migdałów
łyżeczka cukru pudru
sól, pieprz
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cebule kroimy w piórka, a ogórek w dość grubą kostkę ( ja ogórek obrałam, co drugi pasek). Oczyszczoną paprykę kroimy w pierścienie, a potem na mniejsze kawałki.
Wsypujemy na patelnię łyżkę soli i migdały. Trzymamy na dość dużym ogniu, aż się lekko przyrumienią. W salaterce mieszamy śliwki, cebule, ogórek i paprykę. Majonez ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzoną solo lub do pieczonych i smażonych mięs, a jest to też niebanalny dodatek do karkówki z grilla.
Składniki
1 kg śliwek
2 sałatkowe cebule ( brałam cukrowe)
ogórek wężowy
2 zielone papryki
sałata strzępiasta
filiżanka majonezu
1/2 filiżanki jogurtu
3 łyżki migdałów
łyżeczka cukru pudru
sól, pieprz
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, usuwając przy okazji pestki. Cebule kroimy w piórka, a ogórek w dość grubą kostkę ( ja ogórek obrałam, co drugi pasek). Oczyszczoną paprykę kroimy w pierścienie, a potem na mniejsze kawałki.
Wsypujemy na patelnię łyżkę soli i migdały. Trzymamy na dość dużym ogniu, aż się lekko przyrumienią. W salaterce mieszamy śliwki, cebule, ogórek i paprykę. Majonez ucieramy z jogurtem, cukrem pudrem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy migdałami i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzoną solo lub do pieczonych i smażonych mięs, a jest to też niebanalny dodatek do karkówki z grilla.