BeataSz @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257352tu raczej grubsza kostka powinna być, ziemniaki też nie mogą się rozgotować. Najlepsze byłyby sałatkowe, takie które łatwo pokroić i nie rozpadają się przy tym, ale wiadomo, że nie zawsze takie mamy![]()
![]()
wstawiłam zdjęcia w pierwszym poście, może będzie widać jakiej wielkości jest moja kostkaKtóre ziemniaki z naszych okolic to te sałatkowe?
sionia @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257508Które ziemniaki z naszych okolic to te sałatkowe?nie znam odmian, a i kupując, niezmiernie rzadko spotykam się z nazwami, a jeśli, to i tak niewiele mi one mówią. Ale bywa, że w większych sklepach widzę takie paczkowane(w siatkach) i na nich napisane sałatkowe, np. Onix ( chyba z Leclerc'a).
Wiem tylko, że odmiany te charakteryzują się zwartym, nierozzsypującym się po ugotowaniu miąższem
A w internecie znalazłam, że do takich należą: Bard, Lord, Denar, Albina i Korona
Najlepiej, jak Cinka radzi, kroić takie dobrze wystudzone, nawet następnego dnia po ugotowaniu.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.