- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Przepis mam od mojej mamy, niestety nie wiem kto jest jego autorem. Sałatka jest pyszna i gorąco polecam zrobić sobie zapasik na zimę
Ja podaję ją nie tylko jako sałatkę, ale też do makaronu czy ryżu zamiast sosu.
1 kg cukinii
750 g pomidorów
200 g cebuli
główka selera
3 łodygi selera naciowego
5-6 ząbków czosnku
po 1 łyżeczce: ostrej papryki, kolendry, ziela angielskiego
liść laurowy
3-4 goździki
sól, pieprz, cukier do smaku
olej lub oliwa
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę skroić w piórka i zeszklić na oleju. Zmielone przyprawy podsmażać razem z cebulką przez 2 minuty. Dodać skrojony w słupki korzeń selera, dusić, następnie dodać cukinię i seler naciowy (skrojone w słupki), posiekane pomidory i czosnek. Dusić kolejne 10 - 15 miunt, po czym przełożyć do słoików i pasteryzować.

1 kg cukinii
750 g pomidorów
200 g cebuli
główka selera
3 łodygi selera naciowego
5-6 ząbków czosnku
po 1 łyżeczce: ostrej papryki, kolendry, ziela angielskiego
liść laurowy
3-4 goździki
sól, pieprz, cukier do smaku
olej lub oliwa
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę skroić w piórka i zeszklić na oleju. Zmielone przyprawy podsmażać razem z cebulką przez 2 minuty. Dodać skrojony w słupki korzeń selera, dusić, następnie dodać cukinię i seler naciowy (skrojone w słupki), posiekane pomidory i czosnek. Dusić kolejne 10 - 15 miunt, po czym przełożyć do słoików i pasteryzować.
Ostatnią edycję dokonał moderator: