Sałatka żydowska

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Sałatka ta, była serwowana codziennie w moim studenckim klubie. Zyskała sobie wielu zwolennikow - zawsze była swieża, sycąca i bardzo tania
icon_smile.gif

Składniki to: ziemniaki, jaja, cebula, majonez, sól, pieprz.
Co do ilości - obowiązuje zasada - ziemniaków więcej niż jajek, raczej tylko 1 cebulka.

1. Ziemniaki (mogą być w łupinkach albo obrane) gotujemy bez soli, ale tak aby ich nie rozgotować . Jaja gotujemy na twardo.
2. Wszystkie składniki (po ostudzeniu i obraniu ziemniaków i jajek) kroimy w kosteczke. Mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka, zanim podamy ją do degustacji, musi się przegryźć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja się nie wiem czemu nastawiłam że z czosnkiem będzie... jak myślicie można dodać?
Chyba dziś wypróbuję bo prosta i szybka jak widzę a takie lubię najbardziej
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cinka @ 30 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=404014No i też dlatego się zastanawiam i pytam bo jak dotąd czosnku z jajkami chyba nie jadłam
icon_smile.gif
Myślę, że spokojnie można dodać czosnek, oczywiście, jeśli ktoś go wogóle lubi
icon_lol.gif
( ja lubię)

Moja koleżanka częstowała mnie podobną sałatką, tyle, że bez śledzi, a z ogórkami, czyli:
gotowane ziemniaczki, jajko, ogórek kiszony/konserwowy, cebulka, majonez, przyprawy, i czosnek tam był. I było smaczne, dlatego teraz sama taką robię, do czasu do czasu.

---> Dziękuję Arabesko za przypomnienie przepisu
icon_exclaim.gif

---> Cinko, najlepiej najpierw zrobić sałatkę, odłożyć trochę do miseczki i tylko tam dodać czosnek. Wtedy zobaczysz, czy dodawać go do calaści.

wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja jej szukam w sałatkach
rofl.gif

A szukam żeby wpisać koniecznie że bardzo często ją robię. Jest błyskawiczna - w robieniu i jedzeniu
mniam.gif

Jak tylko sobie o niej przypomnę - to przy okazji gotowania ziemniaków do obiadu - obieram kilka więcej i gotuję normalnie w osolonej wodzie tylko wyjmuję wcześniej ciut - żeby były zwarte.

Jest pyszna. Dodaję czasem ogórka albo kukurydzy troszkę. Zjadamy z kiełbaską na gorąco, kanapką z wędliną albo pieczonym udkiem.
lecker.gif

Kocham takie przepisy na pyszności które prawie same się robią
daumen.gif

Dziękuję
anbetung.gif
za przepis.
wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nie mam pojęcia ale i ja zaliczyłam wpadkę - niechcący zrobiłam ją z ziemniaków (też z marketu) straszliwie mączystych - dosłownie po chwili gotowania rozpadały się z wierzchu i w sałatce zrobiły klajster. Bo niestety ja niezbyt lubię ziemniaki gotowane w mundurkach i muszę pilnować by w dobrym momencie wyłączyć te obierane... a tu nie dało rady.

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Tak Cinko - racja.
Jak przywiozałam sobie worek ziemniaków z wielkopolski to smakowaly wszystkim (ale nie wiem co to za odmiana była)
Te kupowane przypadkiem czesto sa do niczego. Na targu najczesciej kupuje tzw. "irgę" w smaku poprawna - wada : ziemniaki nie sa plukane.
Koleżanka po SGGW mówi ze odmiana zalezy tez od rejonu - czyli inne ziemniaki uprawiaja np w wielkopolsce a zupelnie inne beda w mazowieckim
icon_smile.gif

Może dlatego bardziej smakuja mi poznanskie pyry
icon_mrgreen.gif

Znalazlam też ciekawą strone o ziemniakach

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam ją na święta, zamiast jarzynowej.
Tak często robiłam ją z kukurydzą, że byłam pewna że kukurydza jest w oryginalnym składzie
icon_lol.gif

Prócz kukurydzy dałam czerwoną cebulę i szczypior - była ładnie kolorowa i smaczna jak zwykle
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy