Sałatki z paluszkami krabowymi (surimi) - duuuuży zbiór !!

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Wklejam cały mój zbiór przepisów na sałatki z surimi, które bardzo lubię. Na początku myslałam, żeby wrzucić do działu frakcji pływającej ze względy na "rybne" pochodzenie surimi, ale po przemyśleniu wrzucam jednak w sałatki. Mam nadzieję, że komuś się przyda :lol: :lol: :lol:



CRAB-SURIMI

20 dag gotowanego mięsa z krabów (lub paluszków krabowych), główka kruchej zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo, 20 oliwek czarnych, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, 2 cebule, chili, sól, pieprz

Umyć sałatę i porwać na kawałki, dodać jedno jajko poszatkowane. Pomidory
pokroić w cząstki, dodać rozdrobnione mięso z krabów lub paluszków krabowych.
Obrane cebule pokrojone w drobną kostkę, papryki, po usunięciu gniazd
nasiennych pokrojone w kostkę łączymy z resztą składników sałatki. Z majonezu, jogurtu i chili po wymieszaniu powstaje sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką. Podajemy udekorowaną oliwkami i posypaną drobno posiekanym drugim jajem.

Sałatka krabowa

paluszki krabowe+szklanka ugotowanego ryzu+papryka czerwona
konserwowa+zielenina+majonez.paluszki kroisz w kawaleczki o dl.1 cm,mieszasz z ryzem i pokrojona drobno papryka, dodajesz majonez. ja dodaje szczypte curry i natke.


Sałatka krabowa

Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) paluszków krabowych
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- sól
- pieprz do smaku
- 1 słoik majonezu

Sposób przyrządzania:

Paluszki rozmrozić, zdjąć folie, pokroić w kostkę pomidory i cebulę też w kostkę. Ryż posolić, popieprzyć, dodać pokrojone pomidory i cebulę, majonez.

Pasta surimi

Paluszki krabowe kupione w sklepie,
majonez niskotłuszczowy w stosunku 2:1 (kraby:majonez,
w sensie pojemności).
Dodatki:
cytryna,
pieprz,
pieczywo posmarowane masłem.

To jeden z najbardziej smakowitych kąsków "śniadaniowo-kolacyjnych". Paluszki krabowe kupione w paczkach rozmrozić i drobno pokroić. Następnie wymieszczać z majonezem niskotłuszczowym w proporcjach 2:1 (kraby do majonezu - pojemnościowo). Po wymieszaniu skropić odrobiną cytrynki i szczyptą pieprzu. Wymieszać i zajadać z chrupiącym białym pieczywkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym. Uwaga potrawa silnie uzalezniająca.
Najlepiej przechowywać (o ile coś zostanie) w lodówce na dolnej półce. Smak dosłownie po "przeleżeniu w lodówce" zniewala!



Sałatka krabowa

paczka paluszków krabowych
ogórek szklarniowy( duży)
pęczek koperku
makaron sojowy lub ryżowy( jak kto woli, z obydwoma smakuje tak samo dobrze...
2 łyżki majonezu (najlepiej kielecki, lub inny o dośc intensywnym smaku)
sok z 1 cytryny

paluszki skrapiam sokiem z cytryny i tak pozostawiam do rozmrożenia. kroje je w kostkę, makaron przygotowuje wg przepisu na opakowaniu, ogórka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. koper drobno siekam, całość mieszam dodaje majonez i na godzinke do lodówki, żeby było schłodzone...


Sałatka z paluszków krabowych

Potrzeba 1 paczkę mrożonych paluszków(szybko się rozmrażają) ,1 puszkę czerwonej fasoli,por,pieczarki zs słika w plasterkach we własnym sosie i majonez. Paluszki krabowe i por kroimy na plasterki i mieszamy z majonezem i pozostałymi składnikami dodajemy pieprz i sól.

Sałatka krabowa

pokrojone w poprzeczne plasterki/oczywiście rozmrożone/+ gotowany i ostudzony sypki ryż+majonez i koniecznie dużo świeżego, posiekanego koperku.

Paluszki krabowe w cieście piwnym

Ciasto piwne robi się tak jak naleśnikowe tylko trochę gęściejsze i zamiast mleka wlewa się piwo i łyżkę oliwy lub oleju.Potem macza się rozmrożone paluszki i smaży na rumiano na rozgrzanym oleju. Do tego ryż na sypko i osobno sos chili. Aha, zapomniałam dodać, że ciasto piwne należy przyprawić solą i można jeszcze czymś pikantnym (ale niekoniecznie jeżeli podaje się do potrawy sos chilli


Kraby w sezamie
paluszki krabowe,
sezam,
jajko,
mąka
sól,
pieprz,
olej.

Roztrzepujemy jajko z sola, pieprzem, maka. Konsystencja wolnego ciasta nalesnikowatego. Zamrozone paluszki krabowe zanurzamy w ciescie, obtaczamy w sezamie, smazymy w glebokim tluszczu w frytkownicy ok. 5 minut.
Paluszki musza byc zamrozone. Temp. tluszczu ok. 180.
Makaron z krabami
25 dag makaronu (muszelek),
puszka krabów lub opakowanie paluszków krabowych,
puszka konserwowej czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy,
pół szklanki majonezu,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
15-20 czarnych oliwek,
2 jaja ugotowane na twardo,
sok z połówki cytryny,
łyżka posiekanego koperku i szczypiorku,
sól

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. Po schłodzeniu połączyć z krabami lub pokrojonymi w kostkę paluszkami krabowymi, czerwoną fasolą i kukurydzą. Dodać pokrojone drobno jaja, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Podawać udekorowany oliwkami oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem

Sałatka z krabów z jabłkami

40 dag konserwowego mięsa z krabów,
2 kwaskowate jabłka,
pół cytryny,
2 jaja ugotowane na twardo,
ugotowany seler,
4 łyżki majonezu,
zielona sałata,
nać selera,
sól,
pieprz

Odsączyć mięso z zalewy. Rozdrobnić ugotowane na twardo jaja. Obrany ze skórki seler oraz jabłka zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, skrapiając bezpośrednio po starciu sokiem z cytryny. Wymieszać mięso z krabów z jabłkiem, selerem i jajami, dodać majonez, jeszcze raz wymieszać całość, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę podawać w pucharkach wyłożonych liśćmi sałaty, udekorowaną gałązkami selera


Omlet z krabami i groszkiem
20 dag mięsa konserwowego z krabów,
4 jaja,
łyżka białego wina półwytrawnego,
łyżeczka sosu sojowego,
łyżka mąki,
4 łyżki zielonego konserwowego groszku,
2 łyżki oleju,
koperek

Z roztrzepanych jaj, wina, sosu sojowego i mąki przygotować ciasto. Wymieszać je z osączonymi krabami i zielonym groszkiem. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.
Krabowy melon
Melon,
20 dag mrożonych (gotowanych) krabów (lub krewetek),
4 łyżki majonezu,
3 łyżki keczupu,
kilka kropel sosu tabasco,
łyżeczka winiaku,
cytryna,
natka pietruszki,
sól

Schłodzić melon trzymając go przez 2 godz. w chłodziarce, następnie obrać, pokroić na ćwiartki, wypestkować. W tym czasie rozmrozić kraby (krewetki). Majonez wymieszać z keczupem, sosem tabasco, winiakiem, sokiem z ćwiartki cytryny oraz niewielką ilością soli. Melona pokroić na cząstki. Kraby (krewetki) połączyć delikatnie z cząstkami melona, polać majonezem. Ozdobić plasterkami cytryny i natką pietruszki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Sałatka krabowa
- opakowanie zamrożonych paluszków krabowych
- 5 jajek
- pęczek koperku
- majonez niskokaloryczny
- przyprawy
- cytryna

Paluszki obrać z folii, pokroić na 1cm kawałki. Jajka ugotować na twardopokroić w kostkę, skropić cytryn±. Koperek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, przystroić plasterkami cytryny.
Danie na: 2 osoby

Sałatka krabowa

paluszki krabowe - 1 opakowanie
por - 1 szt.
cytryna - 1/2 szt.
oliwa z oliwek – 1 łyżka lub olej słonecznikowy
sól, biały pieprz
cukier - szczypta
świeży koperek - 1/2 pęczka

Por dokładnie umyć, osączyć, białą część pokroić w drobną słomkę. Paluszki krabowe pokroić wzdłuż. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do smaku sól, cukier i biały pieprz, wymieszać. Pora i paluszki krabowe polać sosem. Koperek dokładnie umyć, osaczyć, ozdobić sałatkę gałązkami koperku, wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
 

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Brzmią super :lol:

Kupuję gotową, z jajkami i majonezem. To właściwie jest taka pasta ale niestety są w niej też utrwalacze :oops: więc niezbyt często ją jemy.

Nigdy nie robiłam sama ale teraz na pewno którąś popełnię. Dzięki za tyle wspaniałości :wink:
 

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Zrobiłam tę drugą, była pyszna i ślicznie, kolorowo wyglądała. Zamierzam ją zrobić na popisową kolację. Dziękuję za przepis.
Dałam duuuuuuuużo koperku:)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
ale narobiłas mi smaku
ale niechcacy kupilam surimi o ksztalcie krewetek :shock: :dump:
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Ja mam w domu zamrozone surimi. Myslalam ze nalezy je po rozmrozeniu ugotowac, a tutaj widze ze nie.

Chcialabym sie upewnic: czy naprawde nie musze gotowac albo smazyc? Mozna jesc tak, bez obrobki termicznej?
 

Nalle

Member
Wrz 20, 2004
3,386
13
38
Pewnie Simona już dawno je spałaszowała, ale napiszę
icon_wink.gif
Surimi są gotowe do spożycia po rozmrożeniu - ale można je też smażyć np.w cieście naleśnikowym, albo dać jako składnik do jakiejś zapiekanki (też uprzednio rozmrożone).
 

Salem

Member
Lis 4, 2008
1
0
0
Przepis na sałatkę krabową:

- dwa awokado
- cztery jajka ugotowane na twardo
- paczka paluszków krabowych
- śmietana
- majonez
- 3-4 ząbki czosnku


Ze śmietany, majonezu i wyciśniętego czosnku przyrządzamy sos czosnkowy. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie miski lekko podlewając sosem. Pokrojone jajko układamy na awokado i również polewamy sosem. Na koniec pokrojone w kostkę paluszki kładziemy na wierzch i polewamy sosem.

Sałatka po 30 minutach w lodówce gotowa do zjedzenia.

Smacznego!

PS Wersja hardkor mówi o dodaniu do sosu czosnkowego posiekanego koperku, ale ponieważ koperek mój wróg i śmiertelna trucizna to robię wersję non-koperek ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
KASIA.B @ 16 Feb 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=244992Sałatka krabowa
- opakowanie zamrożonych paluszków krabowych
- 5 jajek
- pęczek koperku
- majonez niskokaloryczny
- przyprawy
- cytryna

Paluszki obrać z folii, pokroić na 1cm kawałki. Jajka ugotować na twardopokroić w kostkę, skropić cytryn±. Koperek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, przystroić plasterkami cytryny.
Danie na: 2 osoby
Pyszna
icon_exclaim.gif

Wydrukowałam tacie wszystkie przepisy i miał sobie wybrać jaką miałabym mu zrobić. Padło na jajową
icon_wink.gif

Koperek dałam mrożony. Przyprawy podstawowe - pieprz i sól.
Odłożyłam sobie 2 łyżki i zamiast majonezu dałam jogo nat. Mniam
lecker.gif

Będę robić częściej.
Dziękuję
cvety.gif
 

Lanesa

Member
Sty 30, 2008
41
0
0
No i moja ukochana salatke krabowa dodam do zbioru
icon_mrgreen.gif


Puszka ananasow
Pol puszki kukurydzy (lub wiecej,jak kto lubi)
Jedno opakowanie paluszkow
4 jajka
2-3ziemnaki ugotowane lub 1/3 albo pol paczki ryzu
duzo koperku
majonez
pieprz, sol


Ananasy pokroic, dodac kukurydze, pokrojone cienko paluszki, 4 jajka ugotowane i pokrojone, ziemnaki lub ryz, dodac majonez, koperek, doprawic.


Absolutnie ulubiona
lecker.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Też robię sałatkę z surimi
icon_smile.gif


Mój przepis:
- pół główki sałaty lodowej
- ogórek
- 1 lub 2 pomidory
- paluszki surimi.

Do tego sos: łyżka majonezu, trzy łyżki jogo nat. i łyżka słodkiego sosu chili. Nie dodaję soli.
Wszystko układam w pojemniku po kolei warstwami, zalewam sosem. Często zabieram tą sałatkę do pracy (dlatego jest bez cebuli), wówczas wieczorem kroję warzywa, a rano zalewam sosem. Mieszam w pracy.
W sezonie napewno dodam koperek.

A jutro zrobię z selerem i jabłkami
mniam.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Jak obiecałam, tak zrobiłam. Wprowadziłam modyfikacje: dodałam kiełki rzodkiewki, zmniejszyłam drastycznie ilość majonezu i dodałam musztardę. Bardzo smaczna, rześka, lekka. Polecam.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Salem @ 4 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771013Przepis na sałatkę krabową:

- dwa awokado
- cztery jajka ugotowane na twardo
- paczka paluszków krabowych
- śmietana
- majonez
- 3-4 ząbki czosnku


Ze śmietany, majonezu i wyciśniętego czosnku przyrządzamy sos czosnkowy. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie miski lekko podlewając sosem. Pokrojone jajko układamy na awokado i również polewamy sosem. Na koniec pokrojone w kostkę paluszki kładziemy na wierzch i polewamy sosem.

Sałatka po 30 minutach w lodówce gotowa do zjedzenia.

Smacznego!

PS Wersja hardkor mówi o dodaniu do sosu czosnkowego posiekanego koperku, ale ponieważ koperek mój wróg i śmiertelna trucizna to robię wersję non-koperek ;)
Ale pychotka ! Do przetestowania
lecker.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Żeby nie powielać tematu, wybacz Kasiu, ale dołączą do Twoich przepisów z moją skromną sałatką, która zastąpiła mi dzisiaj kolację.

Sa_atka_z_surimi_i_broku_ami.jpg

1 średni brokuł ugotowałam krotko 3- 4 minuty, odcedziłam, ostudziłam, podzieliłam na cząstki i skropiłam sokiem z cytryny. Pół paczki paluszków surimi pokroiłam na kawałki, dodałam do brokułów. Wszystko polałam sosem zrobionym z dużego ząbka czosnku, przepuszczonego przez praskę, z dodatkiem łyżeczki musztardy, soli i pieprzu do smaku i łyżeczki cukru. Dodałam dwie łyżeczki octu winnego i 6 łyżeczek oliwy z oliwek., dodawanej po trochu i ucieranej z sosem. Po połączeniu się jednej łyżeczki dodawałam następną. Sos wyszedł spoisty, nie dzielący się. Polałam sałatkę i smacznego. Z tej ilości składników wyszły dwie porcje.
 

Załączniki

  • Sa_atka_z_surimi_i_broku_ami.jpg
    Sa_atka_z_surimi_i_broku_ami.jpg
    58.7 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Sałatka ta jest daniem mało wyszukanym, ale nadzwyczaj smacznym. Zaskakujące połączenie ciepłego makaronu z zimnym sosem daje doskonały efekt.

_widerki_surimi_sosczosnkowy.2_11_copy.jpg

Składniki dla 2 osób
pół paczki (25 dkg) makaronu świderki lub penne
ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę
opakowanie paluszków surimi
olej do smażenia

Sos
szklanka śmietany 18 % (ewentualnie dobrego jogurtu)
sok (bez pestek) wyciśnięty z grubego plastra cytryny
łyżka majonezu
sól, pieprz, cukier do smaku
2 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pół szklanki posiekanego koperku

Makaron ugotować al dente. Można to zrobić wcześniej. Paluszki rozmrażamy i kroimy na trzy części (przy okazji podjadłam trochę).
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy czosnek i po chwili makaron. Jak się wymiesza z olejem i czosnkiem, dodajemy paluszki i dalej podgrzewamy, pilnując, żeby się nie przyrumieniło, tylko zagrzało.
Ciepły makaron z paluszkami polewamy zimnym sosem. Smakuje wybornie.
 

Załączniki

  • _widerki_surimi_sosczosnkowy.2_11_copy.jpg
    _widerki_surimi_sosczosnkowy.2_11_copy.jpg
    283.9 KB · Wyświetleń: 0