osulka
Member
- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Postanowiłam dodać moją wymyślanke- baaaardzo udaną
Zakupiałam do sałatki "ogony homara w zalewie" w markecie po czym okazuje się że one smakują prawie jak zwykłe surimi, może bardziej treściwsze z delikatnym posmakiem tej zalewy.
Składniki:
- brokuł
- mały słoiczek papryki marynowanej
- 2-3 pomidory
- pół cebuli
- 2-3 duże ogony homara, lub paluszki surimi
sos;
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub staropolskiej ( u mnie Rolnik)
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske
- pieprz, odrobina soli
Brokuł podziel na różyczki i obgotuj na pół twardo. Papryke odsącz z zalewy i pokrój wedle uznania (ja również dodałam cebulke z tej papryki). Posiekaj drobno cebule, a pomidory obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój w kostke. Ogony homara pokrój również w kostke, paseczki jak kto woli i wszytkie skłądniki wymieszaj.
Składniki sosu połącz, ewentualnie dodając lub zmniejszając wedle uznania przypraw i dodatków. Ja lubie ostre i wyraźne smaki.
Połącz wszystko, zmieszaj i jeść. Najlepsza po kilku godzinach w lodówce.

Zakupiałam do sałatki "ogony homara w zalewie" w markecie po czym okazuje się że one smakują prawie jak zwykłe surimi, może bardziej treściwsze z delikatnym posmakiem tej zalewy.
Składniki:
- brokuł
- mały słoiczek papryki marynowanej
- 2-3 pomidory
- pół cebuli
- 2-3 duże ogony homara, lub paluszki surimi
sos;
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub staropolskiej ( u mnie Rolnik)
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske
- pieprz, odrobina soli
Brokuł podziel na różyczki i obgotuj na pół twardo. Papryke odsącz z zalewy i pokrój wedle uznania (ja również dodałam cebulke z tej papryki). Posiekaj drobno cebule, a pomidory obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój w kostke. Ogony homara pokrój również w kostke, paseczki jak kto woli i wszytkie skłądniki wymieszaj.
Składniki sosu połącz, ewentualnie dodając lub zmniejszając wedle uznania przypraw i dodatków. Ja lubie ostre i wyraźne smaki.
Połącz wszystko, zmieszaj i jeść. Najlepsza po kilku godzinach w lodówce.