Salsa z pomidorków, awokado i kukurydzy

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
2 awokado
1 puszka kukurydzy
500 g pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory
1 czerwona cebula
1 limonka
1/4 szklanki posiekanej kolendry

Z limonki wyciskamy sok. Miąższ awokado łyżeczką wydrążamy ze skórki i kroimy w dość grubą kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki (a jeśli używamy pomidory to w kostkę grubą). Kukurydzę odsączamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. W misce mieszamy awokado, kukurydzę, cebulę, pomidory i kolendrę. Całość zalewamy sokiem z limonki. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia się.

U mnie podane z pomidorowymi skrzydełkami kurczaka.

IMG_4475.JPG

źródło: "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska"
 

Załączniki

  • IMG_4475.JPG
    IMG_4475.JPG
    256.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Zrobiłam!!! trochę zmieniając, bo nie miałam składników: dodałam paprykę, bo musiałam, miałam mało cytryny, więc dodałam octu balsamicznego i zamiast kolendry-koperek, soliłam i pieprzyłam. Bardzo dobre! na grillu wszystkim bardzo smakowało. Do tego skrzydełka z koncentratem - ale następnym razem bardziej doprawię. ogólnie - warto zrobić!
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Cieszę się
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy