Saska strucla serowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
W smaku to bardzo dobre ciasto, z tych zwartych i raczej cięższych.
Czy powinien być wyczuwalny ser? Ja go jakoś nie czuję, ale jest bardzo dobre.

Co do samej formy, nie przysporzyła mi kłopotów, piekłam równą godzinę.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Dziękuję Mi za tę opinię. Bardzo zależało mi na Twoim zdaniu. Rzeczywiście, nie przypomina to sernika, ale ilość twarogu w stosunku do pozostałych składników jest niewielka. Czasem robię drożdżowy "stollen", bardziej pracochłonny, z dużą ilością bakalii. Jest cięższy od serowego, chociaż ma swój styl. Przyjdzie czas, to zamieszczę przepis. Pozdrowienia.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ja do mojego dałam tylko rodzynki, tak, jak zresztą doradzasz. Przepis niemiecki zaleca i inne "cuda", ale ja wolę rodzynki. Ewentualnie - morele, śliwki itp. ale nie orzechy, bo nie lubię twardych niespodzianek w miękkich ciastach/deserach.
icon_smile.gif

Ciasto jest bardzo smaczne a skorupka z cukru pudru ma wiele uroku.
icon_smile.gif
Wcześniej nie znałam tego tricku z masłem.
icon_smile.gif

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Cieszę się, że Ci smakowało. Mam nadzieję, że zasmakuje też innym. W tym roku mam zamówienie rodzinne na stollen, ale zdecydowałam się na te struclę.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Tak, ciacho jest pierwszoklaśne i do zrobienia kilka dni przed świętami. W najgorętszym okresie świątecznych przygotowań, jedno jest już gotowe. Zachęcam. Wypróbowane nie tylko przeze mnie.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
CYTATHa, dopiero teraz widzę to zdjęcie. I zdjęcie i samo ciacho jest pierwszoklaśne
Bardzo dziękuję za pochwałę zdjęcia
icon_biggrin.gif
icon_redface.gif
icon_biggrin.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Bardzo przepraszam Ines, że odpowiadam dopiero teraz, ale przez kilka godzin nie mogłam się dostać na forum. Coś się działo, ktoś robił jakieś "porządki", bo widzę poprzenoszone przepisy do innych działów. Ale do rzeczy. Nie wiem ile chcesz dodać tego twarogu. Żeby nie wyszedł z tego sernik. Najprościej byłoby proporcjonalnie zwiększyć i pozostałe składniki. Ale wtedy ciasta byłoby więcej. Jeśli dodasz tylko twarogu, to nie wiem czy ta ilośc proszku do pieczenia zapewniłaby odpowiednią konsystencję. Przepraszam, że nie umiem odpowiedziec jednoznacznie, ale składniki są dobrane w odpowiednich proporcjach i każda zmiana przyniesie zmianę smaku i konsystencji ciasta. Powodzenia, jeśli zdecydujesz się na eksperyment
daumen.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,012
0
0
Bardzo dziekuje Seniorko. Moze rzeczywiscie zdecyduje sie zachowac proporcje i z reszty zrobie jakas paste do chleba. Moglabym sie pokusic o wieksza ilosc twarogu, ale moze wyjsc zbyt zbite i suche.

Sini, Twoja proporcja to daje w efekcie jakie ciasto?

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,012
0
0
seniorka @ 24 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=810779Ciekawi mnie, co zrobiłaś Ines. Nie wiem też do jakiego ciasta podała proporcje Sini. Może się jeszcze odezwie.
Robilam, seniorko, ale byl to totalny eksperyment, dodalam duzo wiecej sera, make krupczatke i bez bakalii. Ot, wlasciwie zainspirowalam sie przepisem. Efekt, nie dosc, ze zakalec, to i twarde miejscami. Tak to jest jak sie eksperyment posunie za daleko. Ale zrobie ponownie na pewno, tym razem trzymajac sie przepisu.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38
Ines @ 20 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=807840Sini, Twoja proporcja to daje w efekcie jakie ciasto?
Ines, ja tego ciasta jeszcze nie robiłam.
icon_mrgreen.gif

Przepis jest z jakiejś gazetki z przepisami. W jednej są dwa przepisy na strucle na 2 jajka- 250 g sera, czyli takie jak Seniorki. Przy czym rodzaj sera nie został określony. W drugiej gazetce są też dwa przepisy, ale na 3 jajka- 350 g sera i w tych przepisach jest chudy ser. We wszystkich zalecają dodanie 2 łyżek mleka, tak, żeby ciasto było miękkie.

Już dawno powinnam je była zrobić
icon_redface.gif
Tyle, że ostatnio kompletnie brak mi czasu (praca, praca, praca) a o nastroju i ochocie na pieczenie to już w ogóle nie ma mowy
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy