- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sauerkraut
Naturalnie, że Tydzień Bawarski nie może odbyć się bez kiszonej kapusty, czyli Sauerkraut.
Można ją podać do kiełbasek, golonki, a także jako samodzielne danie, z chlebem lub kartoflami. Szybki i prosty sposób na pożywne, smaczne i rozgrzewające danie.
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
kilka plastrów boczku lub bekonu
kminek
pieprz
mąka
Cebulę posiekać, boczek pokroić w kostkę. Zrumienić razem na dużej, głębokiej patelni.
Kiszoną kapustę drobno posiekać ( aby się potem nie ciągnęła). Dodać do cebuli z boczkiem, wymieszać, chwilę razem smażyć, aż stanie się przezroczysta.
Wlać szklankę wody, dodać łyżeczkę kminku i pieprzu ( do smaku, plus ewentualnie sól, jeśli kapusta była mało słona). Dusić na małym ogniu, aż woda odparuje a kapusta zmięknie.
Do 1/2 szkalnki wody dodac łyzkę mąki, wymieszać, wlać do kapusty. Wymieszać, chwilę razem gotować, do ponownego odparowania wody i zgęstnienia potrawy.
Smacznego

Naturalnie, że Tydzień Bawarski nie może odbyć się bez kiszonej kapusty, czyli Sauerkraut.

Można ją podać do kiełbasek, golonki, a także jako samodzielne danie, z chlebem lub kartoflami. Szybki i prosty sposób na pożywne, smaczne i rozgrzewające danie.

500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
kilka plastrów boczku lub bekonu
kminek
pieprz
mąka
Cebulę posiekać, boczek pokroić w kostkę. Zrumienić razem na dużej, głębokiej patelni.
Kiszoną kapustę drobno posiekać ( aby się potem nie ciągnęła). Dodać do cebuli z boczkiem, wymieszać, chwilę razem smażyć, aż stanie się przezroczysta.
Wlać szklankę wody, dodać łyżeczkę kminku i pieprzu ( do smaku, plus ewentualnie sól, jeśli kapusta była mało słona). Dusić na małym ogniu, aż woda odparuje a kapusta zmięknie.
Do 1/2 szkalnki wody dodac łyzkę mąki, wymieszać, wlać do kapusty. Wymieszać, chwilę razem gotować, do ponownego odparowania wody i zgęstnienia potrawy.
Smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: