Ser żółty

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To ser, który robiłam ostatnio, nie mam zdjęcia w przekroju, ale był taki, jak ten na pierwszym zdjęciu.

DSC_0344..JPG

Załączniki

• DSC_0344..JPG
    DSC_0344..JPG
    76.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mała_Mi @ 4 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798811
gruebel_2.gif

Ser nie powinien wyjść w końcowym efekcie grudkowaty, to na pewno - tak tez mówi i Bietka.
Ale nie jest on tez w konsystencji całkiem gładki i jednolity, tak jak np. gouda, bo dodaje się ta sodę w celu uzyskania dziurek.
Najbardziej dziwi mnie fakt, że soda nie aktywowała się - ona na prawdę spieni ser, tak, ze widać przyrost w objętości. nie taki, że ucieka z garnka, ale jednak spory, masa pieni się i wyraźnie podnosi. Po dodaniu sody już trudno ja smażyć, dlatego dodanie powinno nastąpić na samym końcu.

Może faktycznie za krótko smażyłaś ser, Beatko, może nie zdążył się rozpuścić. Jeśli podczas smażenia masz wrażenia, że jest za suchy, można podlać go kilkoma łyżkami serwatki, która pozostała po gotowaniu.
I nie należy go odcedzać do końca, do bardzo-sucha, ani nie odciskać. Niech trochę odcieknie i do garnka.

Wracając do konsystencji, jak mówiłam mega-gładziutki on nie będzie, powinien być taki lekko dziurkowany. Zresztą, patrząc na Twoje zdjęcie, wydaje mi się, że jest podobny do mojego.

Szkoda, że nie jesteś zadowolona z efektu - może rzeczywiście proces smażenia był za krótki - trzeba smażyć aż się lekko zacznie ciągnąć. I ta soda - tu coś nie tak poszło -n ona musi się spienić.
icon_sad.gif
No nie jestem zadowolona, wyrzuciłam to bo nie mogłam jednak zjeść mimo chęci. Sera nie odciskałam lekko ściekł na sitku ale może trzeba rzeczywiście było dodać trochę serwatki jeszcze
gruebel_2.gif
No i może ta moja soda była zwietrzała? ale pomijając już te dziurki lub ich brak ser był taki kruchy niż elastyczny i to głównie mi w nim przeszkadzało ( oprócz soli, której za dużo chyba dodałam). Jeszcze spróbuję raz z tłustego twarogu i ze świeżą sodą, zobaczymy.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam sereczek
lecker.gif

Zauważyłam, że gdy się już połączyło masło z serem to cały czas miałam grudki,
zaczęłam więc całość mieszać bardzo szybko około minuty może dłużej i ser zrobił się idealnie gładki,
po dodaniu sody rozmieszanej z żółtkiem znowu się zrobiły kluski i znów zaczęłam mieszać tak super szybko, i powstała aksamitnie gładka masa,
zjadłam to co mi w garnku zostało i naprawdę wyszedł świetny serek
lecker.gif

robiłam z tłustego sera białego, nie miałam octu zwykłego wiec dałam balsamiczny i tylko 1/2 łyżeczki soli dodałam
lecker.gif

-----------------------------
serek już wystygł,
dałam V. do spróbowania,
oblizał się i zapytał gdzie zakupiłam taki przepyszny serek i zjadł połowę moich kanapeczek
icon_rolleyes.gif
z tym serkiem mlaszcząc
lecker.gif

dziękuję za przepyszny przepis
icon_biggrin.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Robiłam 2 razy.Jeden i drugi nigdy po wymieszaniu nie ciągnął się.Pierwszy miał grudki ale smak ok i dał się ładnie kroić.Krótkie miksowanie 2 poprawiło jego konsystencję.Moim zdaniem to wina sera.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kasha, ogromnie się cieszę!
icon_biggrin.gif

To strasznie trudno opisać, mam na myśli konsystencję. Mówiąc o ciągnięciu się nie miałam na myśli takich dłuuuugaśnych nitek, tylko podążanie masy za łyżką... jej.

Przyznam, że ja tez bardzo energicznie mieszałam, tak, jak Kasha.

Myślę, że to na prawdę kwestia sera - pamiętam, raz zrobiłam z "prawdziwego"
icon_wink.gif
sera, od Teściowej. I powiem, że byłam zdziwiona, bo była to wagowo podwójna porcja, w porównaniu do sklepowego. Liczyłam więc, że będę miała 2 razy większy kawałek serka, a on po zagotowaniu zmniejszył swoja objętość, i pomimo, że na wyjściu miałam 2 razy tyle, skończyłam z taką sama ilością sera, jak zwykle.

Wniosek - twaróg własnego wyrobu jest mniej wydajny od twarogu sklepowego.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja ważyłam, twarożek ważył 28 dag a gotowy ser 20 dag
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
kasha @ 4 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799048Zrobiłam sereczek
lecker.gif

Zauważyłam, że gdy się już połączyło masło z serem to cały czas miałam grudki,
zaczęłam więc całość mieszać bardzo szybko około minuty może dłużej i ser zrobił się idealnie gładki,
po dodaniu sody rozmieszanej z żółtkiem znowu się zrobiły kluski i znów zaczęłam mieszać tak super szybko, i powstała aksamitnie gładka masa,
zjadłam to co mi w garnku zostało i naprawdę wyszedł świetny serek
lecker.gif

robiłam z tłustego sera białego, nie miałam octu zwykłego wiec dałam balsamiczny i tylko 1/2 łyżeczki soli dodałam
lecker.gif

-----------------------------
serek już wystygł,
dałam V. do spróbowania,
oblizał się i zapytał gdzie zakupiłam taki przepyszny serek i zjadł połowę moich kanapeczek
icon_rolleyes.gif
z tym serkiem mlaszcząc
lecker.gif

dziękuję za przepyszny przepis
icon_biggrin.gif
Kasha, to znaczy, że nie dawałaś całego jajka tak jak w przepisie tylko samo żółtko? i od razu z sodą? ja dałam całe jajko a sodę dopiero na koniec, wszystko tak jak powiedziane było
gruebel_2.gif
Muszę koniecznie jeszcze raz spróbować.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Beatko korzystałam też z linka podanego na początku przez Hazo i tam jest właśnie że żółtko z sodą na końcu jest dodawane.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zrobiłam serek krok po kroku z tego przepisu. Robił się szybko i bezproblemowo. Robiłam go z sera tłustego (łowickiego) I jak dodałam sodę to faktycznie tak się pięknie napuszył. Włożyłam go do lodówki czeka na schłodzenie
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No to czekam Hichocie na Twoją opinię. Tak czy siak w sobotę zrobię jeszcze raz z tłustego sera i świeżej sody.

marcia_

Member
Paź 15, 2008
5
0
0
zrobilam dzisiaj, wyszedl w porzadku
icon_smile.gif
, w smaku tez ok. jedyne co to pokielbasilo mi sie i dalam 2 zoltka...strasznie smierdzi jajami :D. nie wiecie moze czy daloby sie go zrobic na samych bialkach?

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
BeataSz @ 8 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800664No to czekam Hichocie na Twoją opinię. Tak czy siak w sobotę zrobię jeszcze raz z tłustego sera i świeżej sody.
No więc tak
icon_smile.gif
Ser wyszedł fajny z dziureczkami. W smaku wyczuwalne jest jajko. Jednak tak myślę, że ten ser powinien trochę poleżakować. Zauważyłam, że wczoraj bardziej wyczuwałam smak jajka aniżeli dziś... zapewne za dwa dni nie czuć by było tego jajka wcale / ale tego już się nie dowiem bo ser już znikł.
Tomek z Maćkiem chwalili serek, smakował im. Ja jednak wolę ser żółty kupny bez dwóch zdań.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jutro drugie podejście-ser, tym razem tłusty, kupiony, świeża soda również. Jak znów mi nie podpasuje to pasuję
icon_wink.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Tyle piszecieo tym serze, że i ja po długiej przerwie skusiłam się na zrobienie. Tylko mała uwaga, robiłam wg przepisu, do którego podałam link na 1 stronie.
Tak mi dziś wyszedł:

DSC02691.JPG
Robiłam z 1/2 kg białego tłustego sera i dodałam 2 żółtka, których nie wyczuwam.

Załączniki

• DSC02691.JPG
    DSC02691.JPG
    50.2 KB · Wyświetleń: 1

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja też dałam tylko żółtka i nic a nic nie smakuje ani nie czuć jajem.

Hazo piękne dziury
lecker.gif

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Hazo cudny Ci wyszedł
icon_smile.gif
Mniam
icon_smile.gif

Zrobię w takim razie ser na samych żółtkach
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Hazo, piękny ser!
icon_smile.gif

Beato, Hichotko - trzymam kciuki
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dzisiaj pieniło się pięknie, nie wiem tylko czy nie za długo mieszałam, bo pewnie dłuższe mieszanie powoduje, że dziurki będą mniejsze, ale tym razem zachowywał się zupełnie inaczej. Zrobiłam wg Hazo, z samym żółtkiem. Jak do pudełka wkładałam to takie pulchne było a poprzedni to była zbita maź.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy