- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0

Kiedy w Sydney miałam okazję spróbować pysznego sernika, oczywiście zapytałam o przepis. Pani domu trochę się zafrasowała, bo okazało się, że nie był to wyrób własnoręczny, ale dała mi przepis na sernik tego samego typu - najbardziej tam popularny. Trochę pozmieniałam proporcje, wyszedł bardzo dobry.

na spód:
225 g ciasteczek, najlepiej digestive
75 g masła
Masło stopić i wymieszać z rozdrobnionymi na okruszki ciasteczkami. Wcisnąć w blachę o średnicy 20 cm ( w mojej 24 był niziutki) . Wstawić na pół godziny do lodówki.
Masa:
700 g serka kremowego (delfiko, albo zielona łąka z biedronki, albo z tesco serek kremowy)
490 g mleka skondensowanego słodzonego
sok z połówki cytryny
łyżeczka esencji waniliowej (ja używam esencji z nasion, ale można pewnie zastąpić cukrem waniliowym, ekstraktem itp.)
cukier do smaku , zależy, jak słodko kto lubi. Ja dodałam 3 łyżeczki.
Serek utrzeć. Mleko skondensowane wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do serka. Dodać też wanilię w dostępnej postaci

Sernik wychodzi kremowy, miękki, więc trzeba obchodzić się z nim delikatnie.

Co do wariantów, zamiast cytryny można dodać stopioną czekoladę, lub puree z owoców. Ale to zostawiłam na następny raz.
Ostatnią edycję dokonał moderator: