Sernik cytrynowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Woda nie przecieknie. Opisu metody gazetowej poszukaj w moich uwagach pod przepisem.
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No i poszukam. Jak już powzięłam postanowienie że opanuję tę metodę to nie ma mocnych żebym odpuściła. Tym bardziej że serniki u nas są zawsze bardzo mile widziane.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Skuszona przez Maraę wczoraj upiekłam. Dałam więcj soku z cytryny, a zamiast esencji waniliowej - domową esencję cytrynową i likier Limoncino. Pycha!

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
I jeszcze inna wersja, bardzo smaczna i aromatyczna, zrobiona z tego, co znalazłam w lodówce i spiżarni:

Sernik cytrynowo – limonkowy

tortownica 23 cm

Spód:
1/2 opakowania ciastek Digestive (ok. 110g)
1/4 szklanki mielonych migdałów
60 g masła

Masa serowa:
450 g sera śmietankowego (miałam pełnotłusty ser domowej roboty, który trzykrotnie przepuściłam przez maszynkę)
450 g serka naturalnego ok. 8% tłuszczu
1/2 szklanki cukru
100 g białej czekolady
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
4 jajka
skórka i sok z dwóch cytryn
skórka i sok z jednej limonki
2 łyżki likieru cytrynowego
1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka maizeny

Ostatnią edycję dokonał moderator:

zuzeta

Member
Lis 11, 2008
28
0
0
Witam!! Jeszcze się nie wypowiadalam tutaj, ale dziś się wypowiem. Zrobilam ten serniczek na urodziny dla męża , bo on uwielbia wszystko co cytrynowe. Coś zrąbalam jednak w glazurze , bo plywala mi po serniku we wszyskie strony. Byla baaardzo wodnista. Nie wiem może zbyt, krótko lub zbyt dlugo ją grzalam??
gruebel_2.gif
W każdym razie jak ją wylalam na ciasto to jeszcze mialam nadzieję, że zesztywnieje po paru godzinach w lodówie... ale nici!! Już mialam zamiar iść i się zalamać ;) ale wpadlo mi coś do glowy. Zlalam glazurę z sernika z powrotem do gara i dodalam do niej 1,5 lyżeczki żelatyny rozmoczonej w malej ilości gorącej wody. Wylalam na sernik i do lodówki i udalo się!!! Zesztywniala. Bardzo mnie to ucieszylo
icon_lol.gif
Może komuś się przyda taka metoda na ratowanie glazury. Sernik naprawdę wyjątkowo wyśmienity. Na na drugi dzień chyba jeszcze bardziej
icon_smile.gif
Pozdrawiam

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Witaj na forum, Zuzeto. Myślę, że dodatek żelatyny do polewy to bardzo dobry i bezpieczny pomysł. Bez termometru trudno uchwycić właściwą gęstość polewy, a i tak nie wychodzi zupełnie sztywna. Niewielka ilość żelatyny sprawi, że masa będzie stabilniejsza i łatwiej zastygnie.
icon_smile.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Joanno, nigdy jeszcze nie robiłam sernika na ciasteczkach Digestive.
Pojechałam nawet do hurtowni i nici. Kupiłam tylko jasne z mąki pełnoziarnistej, były także z czekoladą, a chciałam kupić kakaowe.
W piątek zamierzam upiec Twój cytrynowy tort. Napisz proszę czy do tych jasnych mogę dodać kakao? A może dokupić te z czekoladą, bo w przyszłym tygodniu będę tam jeszcze raz?

I jeszcze jedno, mam jedno kilogramowe wiaderko sera Delfico, myślałam by upiec z 1 1/2 porcji w formie 26 cm. Czy czas pieczenia ( gazetowy) byłby taki sam?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Alll, osobiście najbardziej lubię LU Digestive, ale mogą być inne ciastka, kakaowe czy czekoladowe również. Za kakao nie przepadam, więc rzadko go używam, ale pewnie można go trochę dodać.
Czas pieczenia sernika z półtorej porcji jest taki sam.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Siedzi w piecu. Piekę metodą gazetową.
Joanno, nie wiem czy nie zepsułam ciasta. Nagrzewałam piekarnik termoobiegiem i niestety nie przełączyłam go na zwykłe grzanie. Po tych 10 minutach jest nie zrumieniony i nadal płynny.
zwinker.gif

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Serniczek upieczony i nie ma już po nim śladu. Wysoka temperatura termoobiegu nie wpłynęła na jakość spodu, chociaż bardzo się tego obawiałam.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Wreszcie go upiekłam. Bardzo nam smakował.Joanno wielkie dzięki
cvety.gif

Załączniki

• sernik_cytrynowy.jpg
    sernik_cytrynowy.jpg
    158.9 KB · Wyświetleń: 0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ten sernik jest moim faworytem. Robię go z 1kg wiaderka sera mielonego i zwiększam ilość soku z cytryny.
Piekę metodą nowojorską, 10 min w 250st. i 1:40 w 90st. bez owijania, moczenia itp.
Jest genialny, powstrzymuje sie żeby nie zjeśc go w całości samej, chociaż to naprawdę trudne zadanie.

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
A ja bym chciała wykorzystać tylko glazurę cytrynową (do babki)
Mam pytanie .
Wylewamy prawie gęstą glazurę tak ? Po jakim czasie pobytu w lodówce ? Po godzinie ? Dwóch ?
I czy te kolejne 5 godzin(po wylaniu) w lodówce dotyczy sernika czy glazury? Tzn czy to glazura potrzebuje niskiej temperatury czy sernik ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Iluano, moim zdaniem ta glazura nie nadaje się do babki. Nie zastyga jak lukier, jest kremowa, miękka i częściowo płynna, więc z niej po prostu spłynie, zwłaszcza, że babki w przeciwieństwie do sernika nie przechowuje się w lodówce.

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Mam dwa pytanka.. Jaki ser najlepiej wybrać? Rozumiem, że to zestawienie serka z Piątnicy i mascarpone dotyczy masy serowej? I po drugie- czy zwykła śmietana 30 wystarczy do glazury czy tu również jest jakiś zamiennik? Przepraszam za te pytania..

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
flowerekk @ 5 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1276009Mam dwa pytanka.. Jaki ser najlepiej wybrać? Rozumiem, że to zestawienie serka z Piątnicy i mascarpone dotyczy masy serowej? I po drugie- czy zwykła śmietana 30 wystarczy do glazury czy tu również jest jakiś zamiennik? Przepraszam za te pytania..
Jaki ser - moim zdaniej jak najtlustszy
icon_biggrin.gif
Niby wyjdzie z chudego, ale smak z serem tlustym jest bez porownania lepszy
icon_biggrin.gif

Smietana 30% jest ok do glazury, jesli jest slodka, bo inaczej sie zwarzy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy